Att byta ut dina vanliga hygienprodukter till giftfria och mer naturliga alternativ kan göra en stor skillnad för din hälsa! Genom att göra enkla justeringar i dina dagliga rutiner i badrummet kan du minska mängden kemikalier som du utsätter dig själv för samtidigt som du stödjer hållbar, ekologisk, etisk produktion och även i många fall närproducerat då svenska aktörer inom just giftfria hygienalternativ växer för var dag.

Funktionalitet och enkelhet är viktiga faktorer när det kommer till vår dagliga hygien. Vi använder en mängd olika produkter för att hålla oss rena och fräscha, från tvål och schampo till tandkräm och deodorant. Det ska gå snabbt och lätt, dofta gott och fylla sitt syfte. Ofta köper vi kanske det vi alltid köpt utan att tänka efter – vad innehåller egentligen detta? Hur påverkar det min hälsa både på kort och lång sikt?

 

Innehåll är A och O

Vad vi kanske inte tänker på är att många av dessa produkter innehåller en mängd kemikalier som kan vara skadliga för vår hälsa. Därför kan det vara klokt att överväga att byta ut dina vanliga hygien- och badrumsprodukter mot mer naturliga och giftfria alternativ för att minska exponeringen för skadliga kemikalier i din dagliga rutin.

Här tittar vi närmare på de vanligaste produkterna som finns i de flesta badrum, hur de kan påverka vår hälsa och vilka alternativ som finns tillgängliga för att göra en övergång till en mer naturlig livsstil. Enkla tips som du kan använda redan idag helt enkelt!

 

Deodorant

De flesta kommersiella deodoranter innehåller aluminium och andra kemikalier som kan orsaka irritation och leda till hälsoproblem i längden. Ett bättre alternativ är en naturlig deodorant som innehåller endast naturliga ingredienser som exempelvis tea tree olja, kokosolja eller sheasmör. Dessa produkter är skonsamma mot huden och hjälper till att neutralisera lukt på ett säkert sätt.

Det finns många skäl till att man bör använda deodoranter som är snälla mot både hud och kropp, då många konventionella deodoranter på marknaden innehåller starka ingredienser. Aluminium är en vanlig ingrediens i deodoranter eftersom det hjälper till att blockera svettkörtlarna och hindra svett från att komma ut. De negativa hälsoeffekterna av aluminium är bland annat att det finns forskning som tyder på att det kan påverka hormonbalansen i kroppen och dessutom öka risken för bröstcancer.

En annan anledning till att överlag välja sina hygien- och skönhetsprodukter med omsorg är att huden är det organ i kroppen som absorberar mest, vilket betyder att allt du exponerar din hud för tar din kropp upp och sänder vidare ut i systemet – vilket i sin tur påverkar hela dig.

Därför är främst deodorant någonting att vara extra noggrann med när det kommer till giftfria ingredienser, eftersom körtlarna i armhålan absorberar extra mycket samt att huden i sig är väldigt känslig – speciellt om man rakar sig under armarna.

Genom att använda en naturlig deodorant låter du din kropp att svettas utan att störa kroppens naturliga funktioner och undviker dessutom att få in gifter i kroppen som kan skapa obalans och i värsta fall svåra åkommor.

 

Tandkräm 

De flesta tandkrämer innehåller en mängd kemikalier som kan orsaka irritation i munnen och på tandköttet. Dessutom är många av de konventionella tandkrämerna baserade på en stor bov – nämligen fluor. Forskare har funnit samband mellan fluor och människans energi- och enzymproduktion med negativa slutresultat, samt även att fluor kan vara en av de bidragande faktorerna till demens, och att den verkar hämmande i utvecklingen i barns hjärnor.

Fluor har även visat sig ha en negativ effekt på sköldkörtelproduktionen, då den tar över platsen från jod i sköldkörtelhormonerna – precis som klor. Det finns även studier som visar att fluor är starkt oxidativt och bryter ner och hämmar bildning av antikroppar, vilket kan leda till autoimmuna reaktioner.

Istället kan du använda en giftfri tandkräm som innehåller mestadels naturliga ingredienser som pepparmynta, tea tree olja eller kalciumkarbonat. Dessutom är det relativt nyupptäckta ofarliga ämnet hydroxyapatit en effektiv ingrediens som tar bort plack och förhindra karies.

 

Duschcréme 

Många kroppsvårdsprodukter innehåller ingredienser som kan orsaka irritation och skada din hud. En bra lösning är att använda skonsamma och giftfria kroppsvårdsprodukter med naturligt och giftfritt innehåll som exempelvis aloe vera, jojobaolja eller sheasmör. Dessa produkter är skonsamma mot huden och kan hjälpa till att återfukta och ge näring till din hud på ett naturligt sätt.

Det finns flera kemikalier och ingredienser som kan finnas i duschcrème som kan vara ohälsosamma, exempelvis parabener och natriumlaurylsulfat (SLS) som har kopplats till hormonstörningar, propylenglykol som har visat sig kunna orsaka hudirritation, allergiska reaktioner och kan vara giftigt i höga doser och mineraloljor. Dessa är oljor som vanligtvis används för att göra duschcréme mer krämiga och fuktgivande, men de täpper till porerna och kan orsaka hudirritation.

Byt ut din vanliga duschcréme till en snällare variant, eller varför inte en fast tvål som varar längre och dessutom är snygg att ha i badrumshyllan!

 

Schampo och balsam 

Många schampon och balsam innehåller också kemikalier som kan orsaka skador på ditt hår och din hårbotten. Det finns många naturliga och hälsosamma alternativ till konventionella hårvårdsprodukter som du enkelt kan övergå till. Genom att välja naturlig och giftfri hårvård stärker du inte bara ditt hår utan hjälper även till att balansera upp hårbotten, tillföra fukt och undvika skador och slitage på stråna.

Det finns ett antal kemikalier och ingredienser i konventionella hårvårdsprodukter som schampo och balsam som är skadliga för dig och din hälsa, exempelvis parabener, sulfater, ftalater, formaldehyd, propylenglykol, triklosan och silikoner.

Idag finns det många fasta naturliga och giftfria tvålar som fungerar för både kroppen och håret, en tvål- och schampokaka i ett helt enkelt. Surskölj istället för balsam är också att rekommendera för att undvika starka kemikalier när du tvättar håret.

 

Tvättmedel

De flesta tvättmedel innehåller kemikalier som kan irritera huden och även skada miljön. Du kan byta ut ditt vanliga tvättmedel med ett naturligt tvättmedel som innehåller giftfria ingredienser som är skonsamma mot både din hud och miljön.

De tvättmedel som vi idag ser på marknaden består i många fall av upp till hela 90% vatten. Detta betyder att du som kund betalar för just mestadels vatten. Genom att använda andra mer koncentrerade och dessutom giftfria alternativ sparar du inte bara pengar utan behöver inte oroa dig för att utsätta dig och din familj för starka kemikalier.

Det finns många tvättmedel där ute som du enkelt kan byta till, tvättmedel som är snäll för känslig hud, skonsam mot textilernas fibrer, utan giftiga ämnen, parfymfria och 100% biologiskt nedbrytbara. Skonsamt mot dig, din hud, dina kläder och miljön.

 

Byt till naturliga och giftfria hygienprodukter för en hälsosam och hållbar livsstil

Att byta ut dina vanliga hygienprodukter till naturliga, giftfria alternativ kan verka som en liten förändring, men det kan ha en stor positiv effekt på din hälsa och miljön. Din hud och din kropp exponeras endast för naturliga ingredienser och du släpper heller inte ut några kemikalier i avloppet.

Genom att välja naturliga hygienprodukter minskar du din miljöpåverkan och främjar en mer hållbar livsstil. Dessutom kan det även ge dig en mer hälsosam hud och kropp. Så varför inte prova på att byta ut dina vanliga produkter mot naturliga alternativ redan idag? Ditt val kan göra en stor skillnad för både din hud och din hälsa!

I samarbete med Vaken får du 10% på ett helt köp när du handlar på Rekohyllan.se och uppger rabattkoden vaken10 i varukorgen. Gäller alla produkter.

Artikeln är ett samarbete med Rekohyllan.se, Fem enkla utbyten i ditt badrum för en mer giftfri vardag

vardagsvaken

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här