Att svettas är naturligt och en nödvändig funktion i kroppen, men många är oroliga för att lukta svett och inte känna sig fräscha – både för egen del och inför andra. Därför är det vanligt att merparten idag använder deodorant på daglig basis, samtidigt som man då oroar sig för ännu en sak: nämligen deodorantens ingredienser, som i många fall kan innehålla hälsoskadliga ämnen.

 

Hormonstörande och cancerframkallande

Frekvent användande av kemiskt framställda deodoranter kan påverka din hälsa negativt på flera sätt. Konventionella deodoranter och antiperspirant som går att köpa i dagligvaruhandeln innehåller ofta ingredienser som är hormonstörande som aluminium, parabener och ftalater, vilka kan påverka kroppens endokrina system och orsaka bland annat allergier, infertilitet – och i värsta fall till och med cancer.

Kemiskt framställda deodoranter kan orsaka allt från ytliga hudirritationer som klåda och utslag, till obalans i kroppens naturliga bakterieflora, och vidare allvarliga sjukdomar som bröstcancer och neurologiska åkommor.

Aluminium, parabener och ftalater är kemikalier som ofta används i hygien- och skönhetsprodukter, men som har en mängd hälsoskadliga effekter. Aluminium är en vanlig ingrediens främst i deodoranter eftersom ämnet hjälper till att blockera svettkörtlarna och hindra svett från att komma ut.

  • Aluminium stör hormonbalansen i kroppen och orsakar en ökad risk för bröstcancer och Alzheimer. Aluminium är en tungmetall och ett väldigt hälsofarligt ämne som enkelt tränger in i kroppen genom huden och som kan leda till en mängd olika sjukdomar och åkommor.
  • Parabener är xenoöstrogener som imiterar det kvinnliga hormonet östrogen och stör hormonbalansen vilket kan leda till infertilitet, bröstcancer och andra allvarliga hälsoproblem.
  • Ftalater skadar det manliga reproduktionssystemet och orsakar bland annat nedsatt spermiekvalitet.

 

Giftfri deodorant

Det finns många skäl till att man bör använda deodoranter som är snälla mot både huden och kroppen – och sin hälsa överlag – då många konventionella deodoranter på marknaden innehåller starka och skadliga ingredienser som på sikt kan orsaka allvarliga sjukdomar.

Giftfria deodoranter är minst lika effektiva som de deodoranter du finner i dagligvaruhandeln – och dessutom fria från konstiga innehållsförteckningar som kan vara skadliga för dig, din hud och din kropp.

En annan anledning till att välja just sina hygienprodukter med omsorg är att huden är det organ i kroppen som absorberar mest, vilket betyder att allt du exponerar din hud för tar din kropp upp och sänder vidare ut i systemet – vilket i sin tur påverkar hela dig. Därför är främst deodorant någonting att vara extra noggrann med när det kommer till giftfria ingredienser, eftersom körtlarna i armhålan absorberar extra mycket samt att huden i sig är väldigt känslig. Dessutom låter du din kropp andas och svettas på ett sätt som inte stör kroppens naturliga funktioner.

 

Fördelar med giftfria deodoranter

Det finns många alternativa deodoranter som inte innehåller vare sig aluminium eller andra giftiga ämnen. De är ofta framställda genom ekologiska ingredienser som exempelvis bikarbonat, kokosolja, talk och andra växtbaserade ämnen som hjälper till att neutralisera lukt utan att blockera svettkörtlarna eller hämma kroppens naturliga svettfunktion. Dessa alternativ är speciellt bra för känslig hud eftersom de inte innehåller kemikalier som kan orsaka irritation och klåda.

Giftfria och naturliga deodoranter fria från kemikalier har många hälsofördelar jämfört med de som ofta presenteras i dagligvaruhandeln. Några av de främsta fördelarna med att använda naturlig deodorant:

  • Låter dig svettas: Svettning är kroppens naturliga kylmekanism och kroppens sätt att reglera temperaturen. Svett lämnar huden genom dina porer och avdunstar på utsidan, vilket hjälper till att kyla ner din kropp. En av de största fördelarna med en naturlig och giftfri deodorant är att den hjälper till att eliminera oönskad lukt samtidigt som den låter din kropp svettas och kyla ner sig.
  • Motverkar lukt naturligt: Det är inte svett i sig som orsakar obehaglig kroppslukt, utan snarare svett i kombination med de bakterier som redan finns i din hud. Din kropp har två typer av svettkörtlar: merokrina, som reglerar temperaturen och finns överallt på kroppen, och de apokrina som finns på vissa ställen på kroppen, som exempelvis armhålan, och som aktiveras under puberteten. Det är sammansättningen av bland annat proteiner och lipider som gör att de drar till sig bakterier som i sin tur gör att svettlukt uppstår. En naturlig deodorant hjälper till att neutralisera denna lukt, jämfört med kemiskt framställda och parfymerade deodoranter som istället hämmar och stoppar svett från att tränga igenom. Många naturliga ingredienser, som exempelvis tea-tree- och kokosolja, har antibakteriella egenskaper som aktivt arbetar för att dölja dålig lukt och dessutom hjälper till att minimera bakterierna på din hud – vilket är boven som orsakar lukten!
  • Du kommer att känna skillnad: Det kan ta några veckor innan din kropp ställt om från att använda en konventionell deodorant till en naturlig och giftfri – men många upplever en positiv skillnad redan från första gången! De luktneutraliserande och botaniska ämnena i en naturlig deodorant gör att du kan känna dig säker med användningen av en naturlig deodorant som inte är ohälsosam på något sätt.
  • Bra för känslig hud: Om du regelbundet rakar dig under armarna vet du exakt hur känslig din hud kan vara i det området och hur irriterad den kan bli. Med växtbaserade ingredienser i naturliga deodoranter får du en extra knuff i läkandet av din känsliga hud och många av ingredienserna verkar också mjukgörande och återfuktande. Naturliga deodoranter kan också hjälpa dig att undvika andra hudirritationer, såsom utslag och allergiska reaktioner. En studie publicerad i Contact Dermatitis visade att deodoranter var den primära orsaken till doftbaserade allergiska hudutslag, så det finns många positiva hälsofördelar med att välja en naturlig deodorant fri från kemiska tillsatser.

 

Effektiv och hälsosam

Som du ser finns det många skäl att välja en giftfri och naturlig deodorant! På Rekohyllan finner du bland annat Naturlig Deo som endast innehåller naturliga och ekologiska ingredienser – och Silver Deo: en deodorant som innehåller kolloidalt silver som är både bakteriedödande och antiseptisk.

I samarbete mellan Vaken och Rekohyllan erhåller du 10% på hela ditt köp på Rekohyllan – använd rabattkoden vaken10 i varukorgen när du handlar. För att komma till webbshoppen och giftfria deodoranter, klicka HÄR.

 

Källor:

Texas A&M University Health Science Center

Mayo Clinic

Clinical Microbiology Reviews

Contact Dermatitis

Deodorantens hälsoskadliga ämnen

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här