Nedslagen av och brutalt behandlad av flera poliser – nu vill polisen ge honom en definitiv munblöja; – Döm brottsoffret för att han försvarade sig. På torsdag kan ärendet avgöras av lagen. Det är dags att försvara pressfriheten.

Mycket brådskande 
Den 1:a maj  blev journalisten Jesper Johansson brutalt omhändertagen av svensk polis när han i sin tjänst med kamera dokumenterade en manifestation för frihet som anordnades den dagen. För de som bevittnade händelsen eller såg den på film, så var det uppenbart att polisen använde övervåld av ganska grov karaktär.

Men istället för att polisen ber om ursäkt sker det som i Sverige är så signifikant. Det är brottsoffret, Jesper Johansson, som blir brottsmisstänkt istället.

Skulle dokumentera demonstration: Då greps Jesper Johansson för våldsamt motstånd (nyatider.nu)

Första gången detta kommer upp i Stockholms Tingsrätt är kl 10.10-11.40 på torsdag den 19 augusti. Platsen är Scheelegatan 7, sal 3. Målet har nummer B8512-21.

För mig som själv är journalist och ofta lyssnar till krokodiltårarna när svenska eller lokala journalister utsätts för övergrepp vare sig det nu är i Vitryssland, Afghanistan eller var som helst i världen. Då uppmanas till solidaritet och svenska media hyllar unisont press- och yttrandefrihet. Men när så en journalist drabbas i Sverige så är solidaritetshandlingarna ytterst få. Kan det bero på Jesper Johansson i sina raka reportage bland annat på SwebbTv också är en sanningssökare av rang och ofta visar på att den lobbyverksamhet som läkemedelsindustrin riktar mot flera andra svenska mediaföretag inom exempelvis Schibsted och Bonnier gör att deras journalister vet exakt vad de får skriva och inte i speciellt nu i  coronahysterin. Men de borde, om de har någon yrkesstolthet, granska denna rättegång och ge den en vettig belysning. Men man kan tvivla. I går söndagen den 15 augusti avslutades Bota Sveriges framgångsrika Sverige turné. Mitt på Stora torget i Uppsala. På plats på torget fanns också massmedia. Och det är reporter/fotograf från lokaltidningen Uppsala Nya Tidning (Den ägs av en stiftelse, dvs har ett visst oberoende). Där återfinns också undertecknad representerande AlmaNova och så Jesper Johansson som med kameran förevigar slutet på Bota Sveriges framgångsrika turné.  Övriga som exempelvis Vetenskapsradion, som utövar den mest subtila censuren över vilka medicinska/vetenskapliga nyheter som får sändas ut via radio och TV är ointresserade som vanligt. Detta trots att de har sitt kontor bara 100 meter därifrån.

Rättegången i Stockholm har mycket stort intresse . Vi kan inte längre inbilla oss att rättvisan längre följer allmän lag och moral. Också rättsväsendet har fått sig sina ordentliga törnar. Därför är det viktiga att de som bor i närheten och är lediga deltar på rättegången och gärna visar rätten, på vilken sida om lagen de ska agera. Ondskans och våldets sida eller sanningen och pressfrihetens sida. För de som bor långt ifrån eller inte kan närvara så kan de göra som jag nyss gjorde. Ring 08 561 653 80,  då når ni Enhet 7 på tingsrätten och kanske svarar Joakim. Jag upplyste honom som skattebetalare att jag anser att rätten i detta fallet  i ett tidigt läge kunnat avskriva hela ärendet. Inte minst för att svenska skattebetalare helt i onödan ska betala för ett spel i rätten. När jag frågade vad en sådan rättegång kostade och vad man kunnat sparat in så kom det vanliga svaret. ”- Kan inte svara på det”.  Där befinner vi oss just nu. Denna gången är din insats för att rädda Jesper Johansson och därmed försvara god pressfrihet betydelsefull. Din röst, din närvaro vid rättegången är viktig. För att göra effekten så stor som möjlig är att du som läser detta också bryter mot jantelagen, den som normalt förhindrar dig att nå din fulla potential.

Ingemar Ljungqvist, Försvara pressfriheten – Försvara Jesper Johansson