Frances Haugen berättar för amerikanska nyhetsprogrammet CBS 60 minutes varför hon bestämde sig för att avslöja insiderhistorien om sociala nätverksföretag.

Frances Haugens intervju med det amerikanska nyhetsprogrammet 60 minutes innehöll en mängd fördömande uttalanden om Facebook. Frances Haugen, en tidigare Facebook-anställd som hade anslutit sig till företaget för att hjälpa till att bekämpa desinformation, berättade för CBS att teknikföretaget prioriterade vinsten framför säkerheten och ”sönderdelade våra samhällen”. Frances Haugen kommer att vittna i Washington på tisdag, eftersom politiskt tryck bygger på Facebook. Här är några av de viktigaste utdragen från Haugens intervju. Att välja vinst framför det allmännyttiga Haugens mest skärande ord upprepade det som håller på att bli ett regelbundet avhåll från politiker på båda sidor av Atlanten: att Facebook sätter vinsten över välfärden för sina användare och allmänheten.

”Det jag såg på Facebook om och om igen var att det fanns intressekonflikter mellan det som var bra för allmänheten och det som var bra för Facebook. Och Facebook valde, om och om igen, att optimera för sina egna intressen, som att tjäna mer pengar.”

Frances Haugen anklagade också Facebook för att äventyra den allmänna säkerheten genom att vända ändringar i dess algoritm när presidentvalet 2020 var över, så att felinformation kunde spridas på plattformen igen. ”Och så snart valet var över, stängde de av dem (säkerhetssystemen) eller ändrade inställningarna till vad de var förut, för att prioritera tillväxt framför säkerhet. Och det känns verkligen som ett svek mot demokratin för mig. ”

Facebooks strategi för säkerhet jämfört med andra.

Under en 15-årig karriär som tekniker har Haugen, 37, arbetat för flera företag inklusive Google och Pinterest, men säger att Facebook hade det sämsta sättet att begränsa skadligt innehåll. Hon berättar: ”Jag har sett flera sociala nätverk och det var väsentligt sämre på Facebook än någonting jag hade sett förut.” Med hänvisning till Mark Zuckerberg, Facebooks grundare och verkställande direktör, sa hon: ”Jag har mycket empati för Mark. Och Mark har aldrig bestämt sig för att göra en hatisk plattform. Men han har gjort det möjligt att göra val där bieffekterna av dessa val är att hatiskt, polariserande innehåll får mer distribution och mer räckvidd. ” Dokumentläckan som hade störst effekt var en serie undersökningar som visade att Facebooks Instagram-app skadade den psykiska hälsan och välbefinnandet hos vissa tonårsanvändare, med 32% av tonårsflickorna som kände missnöje med sina kroppar värre.

”Och det som är supertragiskt är Facebooks egen forskning, som säger att när dessa unga kvinnor börjar konsumera detta ätstörningsinnehåll blir de mer och mer deprimerade. Och det får dem faktiskt att använda appen ännu mer. Och så hamnar de i denna feedbackcykel där de hatar sina kroppar mer och mer. Facebooks egen forskning säger att det inte bara är att Instagram som är farligt för tonåringar och skadar tonåringar, det är att det är klart värre än andra former av sociala medier. ” Facebook har beskrivit Wall Street Journals rapportering om bilderna som en ”felaktig karaktärisering” av sin forskning. Varför Haugen läckte ut dokumenten. Haugen sa att ”person efter person” hade försökt att ta itu med Facebooks problem men hade blivit nedtryckt. ”Tänk dig att du vet vad som händer inuti Facebook och du vet att ingen på utsidan vet. Jag visste hur min framtid såg ut om jag fortsatte att stanna på Facebook, där person efter person efter person som har tacklat detta inuti Facebook men tryckts tillbaks. ” Efter att ha anslutit sig till företaget 2019 sa Haugen att hon bestämde sig för att agera i år och började kopiera tiotusentals dokument från Facebooks interna system, vilket hon trodde visar att Facebook inte, trots offentliga kommentarer om motsatsen, gör betydande framsteg i kampen mot online hat och felinformation. ”Någon gång 2021 insåg jag, ’OK, jag måste göra detta på ett systemiskt sätt, och jag måste komma ut tillräckligt för att ingen kan ifrågasätta att det här är verkligt.” Haugen sa att företaget hade bidragit till etniskt våld, med hänvisning till Burma. År 2018, efter massakern på rohingya-muslimer av militären, erkände Facebook att dess plattform hade använts för att ”uppmuntra splittring och hetsa till våld offline” som rör landet. På 60 minuter sa Haugen: ”När vi lever i en informationsmiljö som är full av arg, hatfullt, polariserande innehåll, urholkar det vårt medborgerliga förtroende, det urholkar vår tro på varandra, det urholkar vår förmåga att vilja ta hand om var och en.

Den version av Facebook som finns i dag river sönder våra samhällen och orsakar etniskt våld runt om i världen, säger Haugen. ” Facebook och upploppet i Washington Upploppet den 6 januari, när massor av högerdemonstranter stormade Capitol, kom efter att Facebook upplöste Civic Integrity -teamet som Haugen var medlem i. Teamet, som fokuserade på frågor kopplade till val runt om i världen, sprids till andra Facebook-enheter efter det amerikanska presidentvalet. ”De sa till oss: ’Vi löser medborgarintegritet.’ Som de i princip sa: ’Åh bra, vi klarade oss genom valet. Det blev inga kravaller. Vi kan bli av med medborgerlig integritet nu. ”Snabbspolning framåt ett par månader fick vi upproret. Och när de blev av med medborgerlig integritet var det ögonblick då jag tänkte: ’Jag litar inte på att de faktiskt är villiga att investera det som behöver investeras för att Facebook inte ska vara farligt.’ 2018-algoritmändringen Facebook ändrade algoritmen på sitt nyhetsflöde – Facebooks centrala funktion, som förser användare med ett anpassat flöde av innehåll som vänners foton och nyhetsberättelser – för att prioritera innehåll som ökar användarengagemanget. Haugen sa att detta gjorde delade innehåll mer framträdande. ”En av konsekvenserna av hur Facebook väljer det innehållet idag är att optimera för innehåll som får engagemang eller reaktion. Men dess egen forskning visar att innehåll som är hatiskt, som är splittrande, som är polariserande – det är lättare att inspirera människor till ilska än för andra känslor. ” Hon tillade: ”Facebook har insett att om de ändrar algoritmen för att vara säkrare kommer människor att spendera mindre tid på webbplatsen, de klickar på mindre annonser, de kommer att tjäna mindre pengar.” Haugen sa att europeiska politiska partier kontaktade Facebook för att säga att nyhetsflödesändringen tvingade dem att ta mer extrema politiska ståndpunkter för att vinna användarnas uppmärksamhet. Hon beskrev politikerns oro och sa:

”Ni tvingar oss att inta ståndpunkter som vi inte gillar, som vi vet är dåliga för samhället. Vi vet att om vi inte tar de positionerna kommer vi inte att vinna på sociala medier. ”

I ett uttalande till 60 Minutes sa Facebook: ”Varje dag måste våra team balansera och skydda miljarder människors rätt att uttrycka sig öppet med behovet av att hålla vår plattform en säker och positiv plats. Vi fortsätter att göra betydande förbättringar för att hantera spridningen av desinformation och skadligt innehåll. Att föreslå att vi uppmuntrar dåligt innehåll och gör ingenting är bara inte sant. Om någon forskning hade identifierat en exakt lösning på dessa komplexa utmaningar hade teknikindustrin, regeringarna och samhället löst dem för länge sedan.”

Dan Milmo, theguardian.com, måndag 4 oktober 2021, Frances Haugen: Facebook ”sliter sönder våra samhällen”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här