”Galenskap är att göra samma sak om och om igen, och förvänta sig ett annorlunda resultat.”

Detta sa den tysk-amerikanske teoretiske fysikern Albert Einstein en gång i tiden, och på detta citat grundar sig de kommande raderna jag tänker skriva.

Förutom att mina tankar och funderingar väcktes av ett annat uttalande denne man yttrat, tänker jag att vi först ska både begrunda och rannsaka oss själva i rubriken. Att göra samma sak om och om igen men att förvänta sig ett annorlunda resultat säger dessvärre mycket om tiden vi nu lever i, och levt i ett tag.

Vi kan börja enkelt. Du trycker på lysknappen på väggen och förväntar dig att lampan i taket ska tändas. Det gör den ju oftast, men när den stunden kommer att den inte gör det, hur många gånger upprepar du då proceduren med att trycka på lysknappen, fram och tillbaka, bara för att vara säker på att lampan i taket inte tänds? Tre, fyra gånger? Då kommer du på att det måste vara så att glödlampan visst ska bytas, och därför hjälper det ju inte hur många gånger du försöker trycka på lysknappen, för det är inte där problemet ligger. Denna gång måste du göra någonting annorlunda, byta taktik, för att få lampan att tändas. Även om vi borde förstå redan från första eller andra klicket på den där lysknappen vart problemet ligger, så är det som om vi går på autopilot och frenetiskt ändå försöker få lampan att tända sig på samma gamla sätt som vi brukar. Även fast detta var ett enkelt beskrivet exempel, så håller jag med Einstein här. Detta beteendet är ju galenskap.

När jag då höjer blicken ytterligare och tänker på alla de olika sorters människor jag träffat under mitt vuxna liv, så har jag stött på väldigt många som gnäller, klagar, pustar och stönar. Sambon där hemma är si eller så. Chefen är jobbig. Ungarna lyssnar inte. Dåligt med pengar på kontot. Vännerna är som de är, men men, vad ska man göra? Politiken är upp och ner. Dessa människor går även omkring med en inbyggd längtan efter någonting annat, något nytt. Något annorlunda. Att mannen där hemma plötsligt en dag städat hela huset från ingenstans, att chefen ska ringa upp och äntligen ge den där befordran och löneförhöjningen, att barnen ska vakna upp fromma som lamm. De här förbättringarna i livet önskar så många, att de bara ska komma och dimpa ner i knät på dem. Men utan förändrat beteende hos dem själva.  Dessa människor går upp samma tid de alltid gjort på morgonen, äter samma frukost, kör samma väg till jobbet, pratar om samma saker med samma människor, vecka in och vecka ut. De beter sig precis som de alltid gjort, de till och med tänker samma tankar som de gjort i åratal. Men de vill se en förändring, en förbättring, dimpa ner i knät på dem. De gör alltså samma sak om och om igen men förväntar sig ett annorlunda resultat.

Det är höjden av galenskap. Det är definitionen av galenskap.

Här kan vi se liknelser med det klassiska hamsterhjulet som är så lätt att hamna i, eller livets algoritm som jag ofta benämner det som. För att ta sig ur detta så behöver förändringar göras. För att få ett annorlunda resultat måste vi börja i andra änden. Problemet kommer dock här. Eftersom vi i det västerländska moderna industriella samhället blivit alldeles för bekväma så orkar vi sällan med dessa förändringar som ibland är nödvändiga, stora som små. Förändring sker heller oftast inte lättsamt utan det krävs både inre styrka, självdisciplin och problemlösning som många idag inte orkar med. Det blir helt enkelt för jobbigt.

Så därför vill jag att du som läser börjar se över ditt liv. Dina rutiner, din vardag, människorna runtomkring dig, tankarna inuti ditt huvud. Drömmarna och visionerna i ditt hjärta. Fråga dig själv om det du gör varje dag tar dig närmare till dit du vill vara, till det liv du vill leva. Ger de saker du gör om och om igen samma resultat även fast du vill se förändring? Om så är fallet, måste du göra den förändringen. Drömmer du om ett annat liv än det du lever idag? Hur kan du då med enkla medel börja röra dig mot den där drömmen, blåsa liv i den och få den att manifesteras i verkligheten? Och är du redo för vad som komma skall i och med denna förändring?

Tyvärr ser jag inte mycket förändring när jag blickar ut över samhället idag, i alla fall inte den positiva förändring som jag ser så många människor frenetiskt försöker skapa. Hur mycket vi än tror att vi förändrar så gör vi ju faktiskt ingen förändring genom att gång på gång göra samma sak om och om igen. Jag ser att det till höger och vänster fortfarande delas samma information på sociala medier denna höst som förra hösten, några namn är nya, några siffror har uppdaterats, men överlag samma grund. Jag läser om samma festivaler och möten som arrangeras högt och lågt runtom i landet, men med samma syfte, några namn är nya, några punkter har uppdaterats, men överlag samma grund. Jag hör samma människor gapa och skrika om samma saker, jag lyssnar till samma gnäll, klag, pust och stön. Alla vill se den där taklampan tändas men står samtidigt frenetiskt tryckandes på lysknappen på väggen i hopp om att snart lyckas tända den, när det egentligen är glödlampan som behöver bytas.

Tycka vad man vill om Albert Einstein, men vissa saker måste jag ändå ge honom. Einstein brukade, när han arbetade som professor, ge ut samma prov till sina elever som de fått året innan. Hans assistent märkte detta och försökte korrigera vad han trodde var ett misstag, och påpekade detta för sin mentor. ”Varför ger du ut samma prov som förra året, dina elever har ju gått upp en klass? De vet ju redan svaret på dessa frågor?” Einstein svarade: ”Ja precis, frågorna är desamma, men bara de elever som utvecklats kommer att ge annorlunda och nya svar.”

Vi måste förstå att det är så här samhället och systemet vi lever i är uppbyggt. Varje år kommer samma typ av problem att presenteras, ibland klädda i annorlunda plagg, men grunden är ofta densamma. Vi måste bemöta dessa problem, år efter år. Har du då året innan inte utvecklats i takt med de förändringar som sker så kommer heller inte dina handlingar förändra utfallet på ditt agerande. Du ställs inför samma problem och du får samma frågor som du svarar likadant på. Du är fortfarande arg och frustrerad, du vill så innerligt att saker och ting ska förändras runtomkring dig, men du orkar inte ta tag i det som finns inom dig och påbörja förändringen där, där den verkligen behövs.

Det enda som är oföränderligt är förändring. Om vi vill se förändring, om vi vill se resultat, om vi vill få en annorlunda utkomst på saker och ting, så måste förändringen först ske inom oss själva, på ett personligt plan. Det är först då du börjar göra skillnad och saker och ting förändras då inte bara inom dig, utan även utanför dig och runtomkring dig.

Och det är först då den förändring du så gärna vill se börjar att ske.

:Martin:Nilsson., Galenskap är att göra samma sak om och om igen, och förvänta sig ett annorlunda resultat

holistichalsocenter.com
SKARPT Hemsida
SKARPT Youtube
Instagram
SKARPT Podcast

1 KOMMENTAR

  1. Bra Martin, Jag ser samma fenomen men förklarar det hellre med att vi alla mer eller mindre sitter fast i vår Jantelag. Där kritiserar man först varann för de dåliga sidorna., istf för att berömma varandra för det man tillför. Du ska ha beröm Martin för du tillför ett nytt tänk som verkligen behövs för att tända ljuset.
    Alltså vill jag lägga till: Öva att bryta mot Jante flera gånger varje dag. Stöd andras bra initiativ. Analysera de ”verktyg” vi har i detta femåriga krig 2020-2025. Vi äger empati, vi har numerären 98%, vi har humorn, vi har hjärtat, och vi bör sprida hopp. Om du reser dig upp och ser horisonten runtomkring dig så finns det en ljus. Även om vägen dit är fylld av mörker så får vi en färdriktning.
    Ingemar Ljungqvist

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här