I ett samarbete mellan den Bill Gates-sponsrade vaccinlobbyorganisationen Gavi, Mastercard och AI-företaget Trust Stamp ska en kombinerad biometrisk ID-handling och betallösning snart introduceras i fattiga regioner i Västafrika. ID-handlingen ska fungera som betalningsmetod och även inkludera information om användarens hälsotillstånd och genomförda vaccinationer.

I ett samarbete mellan Gavi, Mastercard och AI-företaget Trust Stamp ska man med medel från bland annat Gates nu lansera vad man kallar för för “The Wellness Program” i Västafrika. Programmet kommer att integrera Trust Stamps digitala identitetsplattform i Gavi-Mastercards ”Wellness pass” – ett digitalt vaccinationsregister och identifikationssystem som också är sammanlänkat med Mastercards click-to-pay-system som styrs av artificiell intelligens och maskininlärningsteknologi som går under namnet NuData. Detta ska integreras med ett vaccinationsprogram, så snart som ett vaccin gjorts tillgängligt, skriver Mint Press News.

Tidigt i juni rapporterade Gavi att Mastercards så kallade Wellness Pass-program skulle införas på grund av coronapandemin. En månad senare klargjorde Mastercard att Trust Stamps biometriska identitetsplattform också skulle integreras in i Wellness Pass eftersom Trust Stamp kan användas för att med hjälp av biometri identifiera människor även i områden där det inte finns något internet eller mobilnät. Identifiering ska dessutom kunna ske även om man inte känner till personens namn eller fulla identitet.

Mastercard, som beskriver sig som en ledande aktör i att skapa en värld utan kontanter, har bland annat lovat att bistå i att centralisera registren för barnvaccinationer. Samarbetet med Gavi vittnar nu om ett försök att länka ihop identifikationssystem, vaccinationsregister och betallösning i en enda plattform. Hittills har man samlat ihop närmare 40 miljoner kronor från donatorer och en lika hög summa har skänkts av Bill & Melinda Gates Foundation.

Läs mer på nyadagbladet.se, Gates-sponsrat projekt i Afrika ska introducera biometriskt ID för betalningar och vaccinationer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här