Föräldrarna var inflyttade från Italien och Gerald Celente växte upp i Bronx, New York på 40 och -50-talen. Föga anande någon då att den unge mannen 50 år senare skulle sopa mattan med gräddan av politiska analytiker och nationalekonomer i världen. Efter att ha arbetat som biträdande adjungerad professor på St. John’s-universitet blev han i början på 70-talet assistent till en senator från New York, något som han senare beskrev som det värsta jobb han haft. 1973-79 jobbade han sen som specialist på regeringsärenden och pendlade mellan Chicago och Washington.

Trött på det politiska hyckleriet och på massmediernas flathet grundade han 1980 The Socio-Economic Research Institute of America, vilket sedan blev Trends Research Institute i Kingston, New York och de arbetar med att analysera trender inom ekonomi och politik. Genom att studera historia, socioekonomiska ämnen, konjunkturer och fakta gör man sedan affärsanalyser, prognoser och förutsägelser om troliga scenarior på den världspolitiska och ekonomiska arenan.

Celente förutspådde aktiekraschen -87, Sovjets upplösning 1992, den asiatiska valutakrisen 1997, 9/11-attacken 2001, kriget i Irak 2003 och finanskrisen 2008-2009. När Federal Reserves chef Ben Bernanke år 2007 förklarade att ”det värsta nu är bakom oss” så hävdade Gerald Celente att vi snart kommer att få se den värsta depressionen någonsin i vad han kallade Paniken 2008. Mycket riktigt kraschade börsen i september 2008 i vad som sen kom att kallas ett finansiellt 9/11:

New York Post skrev att: ”Om Nostradamus levt idag, skulle han haft svårt att hänga med Gerald Celente”. En annan skribent skrev att: ”Celente är inte Nostradamus, han är bättre”. Gerald Celente hävdar att vi kommer att få se skatterevolter och matkravaller i USA under 2012 på grund av orättvisorna: ”Grunden är lagd för panik på gatorna och precis som tvillingtornen kollapsade uppifrån och ner så kommer även den