SVTs Agenda fälls i granskningsnämnden för ett inslag om konspirationsteorier 1 maj i år där Vakens grundare Mikael Cromsjö deltog.

Journalisten.se rapporterar att Granskningsnämnden i sitt beslut kommit fram till att SVTs Agenda felaktigt utmålat Mikael Cromsjö som antisemit.

SVT-reportern säger i inslaget att det samlas personer på sajten (vaken.se) som tror ”att judarna ska ta över världen”, i det redigerade inslag som visades på TV blir svaret från Cromsjö att dessa saker kan kopplas till organiserad kriminalitet.

I verkligheten var hans citat: ”Om vi tittar på världen idag så kan vi se att det finns svält, fattigdom, multipla krig och en enorm miljöförstöring och alla de här olika sakerna kan man koppla direkt till organiserad internationell brottslighet”.

Granskningsnämnden skriver: ”Genom inslagets utformning kopplades, enligt nämndens mening, NN:s uttalande om organiserad internationell kriminalitet bland annat till att ’judarna ska ta över världen’, något som inte NN i sammanhanget syftade på.”

Nämnden anser att svaret därmed blev så missvisande att inslaget i den delen strider mot kravet på saklighet.

SVT Agendas oredigerade intervju med Mikael Cromsjö:

Inslaget som sändes på SVT Agenda

Inslaget presenterades på följande vis.
(Programledaren) – Och då är det dags att ställa frågan, var det flygande tefat som låg bakom kärnkraftsolyckan i Fukushima? Ja, det här är bilder som finns på YouTube och ett av de senaste exemplen på konspirationsteorier som frodas på nätet. Och en annan teori som i veckan fick ny näring, är att USA:s president egentligen inte alls är amerikan, och det här är tankar som den så kallade Vakenrörelsen saluför på nätet och på torget.

Därefter visades ett reportage med följande innehåll.
(Reportern) – NN på Järntorget i Göteborg. På hans internetsajt vaken.se samlas de som tror att svininfluensan är utplanterad, att judarna ska ta över världen, att Barack Obama inte är amerikan och att det aldrig flög in något flygplan i Pentagon 2001 och att den officiella sanningen om allt detta och mycket mer, tystas ner. (NN) – Alla de här olika sakerna kan man koppla direkt till organiserad internationell kriminalitet och den här kriminaliteten den är så omfattande, att den är, den manipulerar och infiltrerar alla de stora institutionerna som vi har. (Reportern) – Sanningsrörelsen som han kallar den, har sina megastjärnor. En av dem är David Icke, en engelsk före detta fotbolls-spelare, före detta sportkommentator och miljöpolitiker, som fått en uppenbarelse och nu åker på eriksgator till redan övertygade för att berätta om hur världen ska räddas. Göta Lejon i Stockholm står näst i tur, dit kommer han om en vecka. (NN) – David Icke har flera saker som jag håller med om i hur vissa saker i samhället internationellt är korrumperat och som vi verkligen behöver ändra på ifall vi ska kunna skapa en bättre värld. […] (Reportern) – Sanningsrörelsen eller Vakenrörelsen som de kallar sig själva, talar om en iscensatt komplott med mäktiga krafter som vill störta det bestående och ta över. Vem eller vilka de krafterna är, det är det däremot svårare att komma fram till. Men etablerade media hör dit, de stryper informationen, enligt konspirations-teoretikerna. (NN) – Det finns stora intressen som jobbar för att svartmåla alternativ media och med Vakenrörelsen som vi, det arbete som vi gör, det är uppenbart att det är så och jag har full förståelse…

Läs även dessa artiklar i ämnet:

VAKEN.SE SVT Agenda fällt av granskningsnämnden, VAKEN.SE 7 november 2011.

VAKEN.SE Vaken i SVT Agenda” för mer information om hur SVT på ett oärligt och falskt sätt försökte porträttera vaken.se och Mikael Cromsjö.

Newsvoice: ”SVT Agenda fälls för att ha sammankopplat Mikael Cromsjö med antisemitism

FAQ: FAQ – VAKEN.SE Vanligt ställda frågor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här