Natriumbikarbonat, allmänt känt som bakpulver, har varit en praktisk allt-i-allo basprodukt i hushållet i nästan 200 år. Bakpulver är ett giftfritt vitt kristallint pulver som är prisvärt. Det finns lättillgängligt i nästan varje apotek, livsmedelsaffär och storvaruhus.

Bakpulver är känt för sina otaliga användningsområden. Det används för att eliminera lukter i slutna utrymmen, ta bort fukt och fett, bleka tvätt, rengöra fläckar på mattor, polera silver och rengöra ytor. Det kan också användas för att bli av med ogräs och skadedjur, samt för att släcka bränder orsakade av olja och fett.

Men bakpulver är inte bara för köket. Här är några hälsofördelar med bakpulver.

Stödjer hälsosamma energinivåer
Natriumbikarbonat är ett populärt tillskott bland idrottare. Forskning tyder på att intag genom munnen en till två timmar före kortvarig, högintensiv träning möjligen kan hjälpa män att träna och prestera längre på sin topp.

En liten studie på 13 unga idrottare fann att de som drack en lösning med bakpulver före en session med högintensiv intervallträning förbättrade sin prestation och minskade trötthet. Deltagarna som drack bakpulverlösningen kände också som om de inte arbetade lika hårt jämfört med dem som inte gjorde det.

Bakpulver kan bidra till att försena trötthet, särskilt under anaeroba övningar eller högintensiv träning och sprintning på grund av dess höga pH-nivå, vilket låter dessa idrottare prestera på maximal intensitet under längre perioder. En separat studie fann att cyklister som tog bikarbonat tränade i genomsnitt 4,5 minuter längre än de som inte gjorde det.

Behandlar halsbränna och sura uppstötningar
Natriumbikarbonat är ett salt som bryts ner för att bilda natrium och bikarbonat i vatten, vilket skapar en alkalisk lösning. Denna förmåga att neutralisera syra hjälper till att minska hög surhet i kroppsvätskor, vilket gör bakpulver till ett populärt antacida för halsbränna och matsmältningsbesvär.

Det uppskattas att mer än 60 miljoner amerikaner upplever halsbränna åtminstone en gång i månaden. Att dricka en tesked bakpulver upplöst i ett glas kallt vatten kan behandla tillfällig halsbränna eller matsmältningsbesvär genom att neutralisera magsyran.

Ofta används utbytbart med syrauppstötning och gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), beskrivs halsbränna som en besvärlig känsla av brännande smärta eller obehag i bröstet runt hjärtområdet som kan vara ganska obekvämt och ibland misstas för hjärtattacksmärta.

Denna halsbrännkänsla uppstår vanligtvis efter att ha ätit stora måltider, druckit för många kolsyrade drycker eller ätit för många feta, sura eller kryddiga livsmedel. Halsbränna är ett symtom på syrauppstötning och GERD, vilket är den kroniska, allvarligare formen av syrauppstötning.

Dock är bakpulver mycket högt i natrium med 630 milligram per 1/2 tesked – personer som behöver begränsa sitt natriumintag bör vara försiktiga. Fortsatt användning av bakpulver för att hantera halsbränna är inte rådligt eftersom detta kan leda till metabolisk alkalos, ett tillstånd orsakat av för mycket bikarbonat i blodet.

Främjar en frisk mun
Att skölja munnen med en blandning av 1/4 tesked bakpulver och 1/8 tesked salt i en kopp varmt vatten i några sekunder och sedan spotta ut det föreslås ofta som en naturlig lösning mot dålig andedräkt. Bakpulver har visat sig hjälpa till att minska surheten i plackvätska (som byggs upp i munnen) och tillväxten av luktproducerande bakterier som är ansvariga för dålig andedräkt.

Bakpulver anses vara ett bra rengöringsmedel för dina tänder. När du borstar med en tandkräm som innehåller bakpulver, stör korn av bakpulver dentala biofilmer (kolonier av bakterier som fäster vid ytan av dina tänder och så småningom orsakar problem med tänder och tandkött som gingivit och hål i tänderna) som plack, minskar bakterieantalet och hjälper till att förebygga karies och tandköttssjukdomar. Eftersom det inte är surt, orsakar bakpulver ingen skada på tänderna, tandköttet eller benen.

Det måste dock noteras att endast användning av en sköljning med bakpulver inte är tillräckligt för god daglig munhygien. Således är tandborstning fortfarande viktigt eftersom om det inte görs, kommer bakterier att bildas på tänderna, tandköttet och i munnen, vilket frigör en gas som luktar obehagligt.

Lindrar hudproblem
Bakpulver har naturliga antiseptiska och antibakteriella egenskaper. Därför har det rapporterats minska smärta, rodnad, svullnad och lindra klåda kopplad till hudsjukdomar som inkluderar akne, eksem, psoriasis (fjällande, kliande hud), hemorrojder, iktyos, myggbett, bistick, utslag från giftig murgröna/sumak/giftiga ekar och svampinfektioner i huden och naglarna.

Hanterar luftvägsblockeringar
Inte bara underlättar bakpulver andningen, men det hjälper också till att öppna bihålorna. Studier visar att en sköljning med saltvatten (från en blandning av koncentrerat saltvatten och natriumbikarbonat) tvättar bort skorpor och andra orenheter från näsan – vilket hjälper näsan att fungera bättre och transporterar ut slem ur näsan snabbare.

Stödjer ett friskt immunsystem
Forskare vid Medical College of Georgia vid Augusta University rapporterade att en daglig dos av bakpulver kan bidra till att minska den destruktiva inflammationen av autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit. ”Vi har några av de första bevisen på hur det billiga, receptfria antacida kan uppmuntra vår mjälte att främja en antiinflammatorisk miljö som kan vara terapeutisk i ansiktet av inflammatorisk sjukdom,” sade de.

Mångsidigheten hos bakpulver är oöverträffad och en sådan mångsidig produkt bör automatiskt säkra en plats i ditt förråd av prepper-nödvändigheter. Det skadar aldrig att ha en behållare till hands.

naturalnews.com, Hälsonytta av bakpulver, en mångsidig basprodukt i köket

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här