Här förnedrar Kievs ”män i svart” politiker

Ukraina Högra sektorn nazistmördare män i svart

Kievlojala styrkor sprider bilder där en tillfångatagen minister från utbrytarrepubliken Donetsk under vapenhot tvingas att göra ett uttalande inför kamerorna. Skador på mannens armar och ben tyder på att han har torterats.

Den tillfångatagne försvarsministern i utbrytarrepubliken Donetsk, Igor Kakidzyanov, tvingas falla på knä och läsa upp ett uttalande som dikteras för honom av Kievlojala paramilitära styrkor. På bilden är Kakidzyanov fortfarande oskadd. Senare bilder visar honom med blodiga sår på armar och ben.

Den 6 maj tillkännagav inrikesdepartementet i Kiev att specialpolis hade gripit Igor Kakidzyanov, som är försvarsminister i den så kallade ”Donetskrepubliken” – en region i östra Ukraina som förklarade sig självständig från Kiev i början av april. Enligt inrikesminister Arsen Avakov var Kakidzyanov misstänkt för försök till mord.

Dagen därpå visade det sig att Kakidzyanov var i händerna på paramilitära styrkor. En talesman för Socialnationalistisk samling, som är en sammanslutning av olika radikala högergrupperingar, meddelade att man höll Kakidzyanov fången.

På Facebook och Twitter skrev parlamentsledamoten Oleg Lyashko från Radikala partiet att han förhörde Kakidzyanov. Lyashko postade bilder på Kakidzyanov, som var avklädd och bakbunden.

Igår laddades en film från ”förhören” med Kakidzyanov upp på Youtube. Filmen visar hur Kakidzyanov, iförd endast kalsonger och försedd med handklovar, tvingas stå på knä och repetera en text som en man bakom kameran dikterar för honom. Bakom honom står två svartklädda, maskerade män. De siktar på honom med automatkarbiner. I filmens början gör den ena av männen mantelrörelse.

I en annan film som tidigare gjorts tillgänglig på Youtube sitter Kakidzyanov i bara kalsongerna i baksätet på en bil medan Oleg Lyashko ställer frågor till honom. Kakidzyanov har då vad som ser ut att vara skärskador på höger arm och ben. Såren återfinns inte på filmen som har postats på Liveleak, vilket talar för att Kakidzyanov tillfogats skadorna under sin tid i fångenskap.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har gjort ett stort antal försök att få besked från regeringen i Kiev om vad som har hänt Kakidzyanov. Ansträngningarna har emellertid inte gett något resultat.

”Hur hamnade den här mannen, som greps av polis, i händerna på ledaren för ett radikalt parti? Varför har de ukrainska myndigheterna varit tysta och inte gjort någonting efter Lyashkos inlägg på nätet?” skriver Anna Neistat från Human Rights Watch på organisationens hemsida.

”Jag hoppas att Ukrainas internationella partners, inklusive regeringarna i EU och USA, har större framgång med att nå fram till de ukrainska myndigheterna. Jag hoppas också att de tydligt förklarar för dem att det är oacceptabelt att behandla fångar på det här viset och att de omedelbart måste se till att Kakidzyanov återbördas till myndigheterna, att man slår vakt om hans juridiska rättigheter, och att de som bär ansvaret för den här skandalösa situationen ställs till svars”, fortsätter hon.

Brittiska The Sunday Times rapporterade i söndags att regeringen i Kiev har satt upp ett stort antal paramilitära grupperingar i syfte att slå ner folkresningen i landets östra delar. Medlemmar i grupperna bär ofta svarta uniformer och har i folkmun kommit att kallas ”män i svart”.

Originalartikel: friatider.se, Här förnedrar Kievs ”män i svart” politiker

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here