Utöver skrämselpropagandan runt coronaepidemin överflödas dagens olika medier av inslag som handlar om vad vi skall och inte skall äta för att må bra och vad vi skall välja för livsmedel för att inte skada miljön. Olika idéer om diet är idag en djungel som ofta tar sig fanatiska former. Veganer predikar sin lära med samma fanatiska glöd som vissa religiösa extremister och klimatalarmister går hand i hand med dem och demoniserar animalier som klimatvärstingar på ytterst lösa grunder. Mot sig har de den växande folkrörelsen LCHF som kommit till insikt om att vår metabola sjuklighet främst drivs av en blodsockerhöjande kost byggd på kolhydratrika vegetabilier som främst socker och mjöl.  Sedan finns det hur många andra skolor som helst, där någon skyller sjuklighet på mjölkprodukter, någon annan på gluten i spannmål och jag har t.o.m. stött på en som menade att ägg skulle vara den skadligaste kosten.

Förvirringen underblåses av rader av felaktiga forskningsstudier och rent forskningsfusk på området. Allt drivs på av enorma ekonomiska intressen inom livs- och läkemedelsindustrierna. Vi har i 60 år fått höra från skolmedicinen att mättade fetter är skadliga, trots att det finns rader av ytterst seriösa forskningsstudier som visar på motsatsen. De hälsovådliga fetterna är istället de fröoljor som man uppmanar oss att använda som ersättning för animaliskt fett. Så här håller det på och allmänheten får allt svårare att orientera sig i denna djungel.

Att dagens kosthållning runt om i världen mestadels är ytterst ohälsosam kan det dock inte råda någon tveksamhet om. Snart har halva jordens befolkning någon eller några kroniska sjukdomar relaterade till vad vi äter och 40 miljoner dör årligen i förtid av någon sådan sjukdom. Den sjukligheten har skenat de senaste 40 åren