Hotmails nya metoder

övervakningssamhalle utpressa vem som helst IT-jättarna desinformation spionlag

Efter den stora spionskandelen i år där den amerikanska myndigheten NSA avslöjades med starkt integritetskränkande spionageverksamhet världen över intensifieras nu övervakningen drastiskt när e-postjätten Hotmail tillämpar en ny metod för att få sina användare att ange sina telefonnummer.

Den som nyligen försökt logga in på sitt Hotmail-konto har fått erfara att Hotmail kräver sina användare på ”säkerhetsinformation” för att användarna ska fortsätta få lov att använda tjänsten.

Så som Hotmail utformat upplägget förleds användaren lätt till att tro att den måste ange sitt telefonnummer för att få fortsatt tillgång till sitt e-brevskonto. Telefonnumret måste dessutom vara verifierbart vilket gör att möjligheten att ange ett falskt telefonnummer utsläcks. Istället för att ange ett telefonnummer går det bra att istället ange en alternativ e-postadress genom att klicka på pilen i rullgardinsmenyn men detta är inte helt lätt att upptäcka.

På Microsofts hemsida informerar en robotröst oss om att syftet med de nya reglerna är att din ”privata information skyddas” t.ex. om en användare slarvar bort sitt lösenord. På sin hemsida kommenterar Microsoft dock inte varför dessa situationer har kunnat lösas för användarna med andra metoder under över 15 års tid.

Istället är det just användarnas privata information som hotas. När ett e-postkonto kopplas samman med ett telefonnummer kan ett utomstående övervakande organ direkt se vem som ligger bakom det e-postkonto och allt den personen har skrivit eller företagit med det e-postkontot.
Den amerikanska e-posttjänsten Hotmail ägs av Microsoft och har över 360 miljoner användare per månad.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here