Hukar du dig?

hur världen styrs extraordinär kris New Order of Barbarians inre samhällsreformen WakeUpGlobe Michael Parenti David Rothkopf

När Google utsattes för hackers och censur av kinesiska myndigheter reagerade världen med förakt och protester. Inte skulle statens påstådda intressen få hindra allmänhetens tillgång till information. När Salomon Rushdies nidskrifter och Mohammedbilderna spreds över den upprörda islamiska världen skulle vi alla minsann övertyga de efterblivna mohammedanerna om yttrandefrihetens okränkbarhet.

Men nu agerar alltfler amerikanska företag med direkt politiskt motiverade åtgärder mot WikiLeaks, för att hindra och bestraffa spridningen av obehaglig information.

Hur mycket hyckleri tål vi egentligen? Syftet är uppenbarligen att hindra oss konsumenter, läsare, surfare och medborgare att få tillgång till information som kan bedömas vara skadlig för amerikanska ekonomiska och politiska intressen. Detta är en utmaning mot allt vad demokrati och yttrandefrihet heter. Kanske måste man understryka att några formella anklagelser för brott eller terrorism överhuvudtaget inte riktats mot WikiLeaks, än mindre letts i bevis.

För några dagar sedan stängdes WikiLeaks av från Paypal – den betaltjänst som många surfare använder sig av. I dag meddelade Mastercard att även deras betaltjänst nu också stängs för Wikileaks. Avsikten är uppenbarligen att hindra och försvåra ekonomiskt stöd till den organisation som försett allmänheten med huvuddelen av de senaste veckornas nyhetsflöde. Detta skulle vi alltså inte få veta, och nu är häxjakten i full gång, utan hänsyn till lag och anständighet. Politiska underhuggare har utfärdat fatwor och dödshot mot Julian Assange, hans advokater hålls under bevakning och han utsätts för märkliga anklagelser och allt märkligare rättsliga förfaranden.

Det är inte Julian Assange, och inte WikiLeaks, utan vi alla som riskerar bli de verkliga offren om detta tillåts fortgå. Händelserna illustrerar möjligen vad som händer de mediaredaktioner som inte efterlever den amerikanskdikterade självcensur som anses självklar i det svenska offentliga livet, och som ytterligare belysts av de senaste dagarnas telegramläckor.

Tro inte att hälso-området är skyddat för politiskt motiverade inskränkningar i yttrandefriheten. Tvärtom har vi det senaste årtionden sett hur företagsintressen och politiska intressen alltmer sammankopplats för att strömlinjeforma den information vi får om hälsa, sjukdom, livsmedel och näring, och att förbjuda såväl information som varor som inte passar in i planerma.

På samma sätt visar sig nu vissa företag agera utifrån en klart politisk agenda och utnyttja sin ställning. En förutsättning för att vi ska kunna utöva vår rätt och frihet till hälsa är att vi har fri tillgång till information och yttrandefrihet.

Om vi hukar oss sänks taket ytterligare.

Det du kan göra här och nu är t ex

– att kontakta din bank och säga upp/hota säga upp ditt Mastercard. Du har rätt att slippa utsättas för godtyckliga och politiskt motiverade inskränkningar i din frihet och dina affärer. Om bankerna låter sig utnyttjas för politisk censur så finns motmedel.

– att ta hem dina pengar från ditt Paypal-konto, och förbereda en avveckling. Det finns andra betaltjänster att använda.

– att efter förmåga sprida detta budskap och vara vaksam på ytterligare försök att misstänkliggöra WikiLeaks utifrån politiska grunder

– att stödja WikiLeaks ekonomiskt och praktiskt. Information finns på http://www.alternativjournalen.se/
När du i framtiden ser tillbaka på dessa dagar och dessa händelser, så kommer du kanske att komma till slutsatsen att det var just nu, just då, som du hade en möjlighet att påverka den värld du lever i. Tog du tillfället i akt?

Trädet 7 dec2010

Ulf Brånell, Hukar du dig?

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here