Svenska Dagbladet rapporterar i dag om Socialstyrelsens jäviga experter som deltog i beslutet om vaccinering av svenska flickor mot livmoderhalscancer. Flera av experterna hade tydliga finansiella relationer till vaccinindustrin. Beslutet om massvaccinering av svenska flickor var resultatet av en framgångsrik lobbykampanj, som gav vaccinföretagets lobbyist pris för årets lobbyist år 2008. Läkemedelsföretagets lobbyist lyckades ta frågan ”Från ingenting till succé på nolltid”.

Socialstyrelsens chef, Lars-Erik Holm uttrycker förvåning och upprördhet över experternas jäv i intervju med Ekot och SvD:

”Mest reagerar han (Lars-Erik Holm) mot att inga jävsbeslut tycks finnas med i de arkiverade dokumenten, det vill säga hur de ansvariga bedömer jävsituationen för respektive experter och hur detta eventuellt ska hanteras.

–Sådana beslut ska alltid tas och de ska redovisas öppet.”

Det här är något som Holm tvärtom har för vana att förbise framför allt i sin tidigare roll som generaldirektör för Strålskyddsinstitutet SSI.

Som dåvarande generaldirektör för SSI beställde Holm personligen en rapport om mobiltelefoners hjärntumörrisker år 2002 av två tydligt jäviga experter som hade ett privat konsultföretag, IEI, i USA. De två amerikanska experterna hade själva deltagit i en undersökning finansierad av mobilindustrin som påstods inte visa några överrisker för hjärntumörer. IEI stod dessutom som en av finansiärerna av undersökningen som uteslöt 200 000 av de tyngsta mobilanvändarna som i stället förpassades till den oexponerade jämförelsegruppen:

”Supported by grants from the two Danish operating
companies (TeleDanmarkMobil and Sonofon);
by the International Epidemiology Institute, Rockville,
MD; and by the Danish Cancer Society.”

Läs mer på mobiltelefoni.tv, Industribetalda experter som styr – ett hot mot folkhälsan och demokratin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här