”IS jämnar en hel antik stad med marken”, skriver Aftonbladet. IS-anhängarna använder hammare, bulldozers och släggor för att förstöra alla 3000-åriga antika föremål och sist spränger de hela den forntida staden Nimrud. Med den hastigheten kommer IS snart vara i fatt den destruktion av kulturvärden som USA utfört sedan 2003 då Irak attackerades.

I april 2003 skriver Patrick Martin artikeln ”The sacking of Iraq’s museums: US wages war against culture and history”. När USA inledde bombningarna av Bagdad började destruktionen av världens kulturarv och Iraks historia. Amerikanska bomber och missiler har under tolv år regnat ned över Irak, Pakistan, Afghanistan och andra länder i Mellanöstern. USA har skapat instabilitet i en hel region och bär till och med ansvaret för både militarisering och finansiering av de militanta grupperingar som sedan USA bekämpar med ännu fler bomber, enligt flera källor.

Patrick Martin påminner oss i artikeln från 2003 om att USA varnades många gånger för att instabiliteten skulle leda till plundring och USA:s ignorans var ett brott mot Hague-konventionen som slagit fast att kulturskatter måste skyddas under krigstid.

Läs mer på newsvoice.se, IS har snart förstört lika mycket kulturvärden som USA i Irak

3 KOMMENTARER

  1. Mycket bra sagt! Kanske ska tilläggas att USA även bombat Irak, Afghanistan, Bosnien och Libyen med utarmat kärnbränsle. Det finns inte ord för en sådan sinnessjuka.

  2. ”IS” verkar ha samma mål som ”US” och har (förmodligen) samma uppdragsgivare.

    En liten varningsklocka när det gäller förstörandet av dessa ovärdeliga antikviteter vi ständigt hör om, det är inte säkert att dom verkligen förstört allt, men lyckas dom få oss tro det så kan ”dom” (ni vet vilka) dekorera sina slott och palats med detta ovärdeliga stöldgods.

  3. Usa är inte direkt enhetligt. Sen när ni bara tittar dit missar ni alla äldre nationer osv med mer kontroll över sina hemligheter och befolkning. Släkter/religioner/nationer som planerar/placerar/avlar i generationer. Typ som thinktanks fast mera focuserade på kontroll. Delar av Usa är lite som en ungdom som inte vill anpassa sig till reglerna och inte vill rätta sig efter äldre strukturer. Visst är det ett extremt polariserat land där man både kan hitta extremt dåliga saker men går även att finna väldigt bra ideer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här