Dokumentärfilmaren Issa Toumas talar om två av sina filmer: ”Greetings from Aleppo”, och ”New stories from Aleppo”. Den senare filmades under hans vistelse i Aleppo mellan 22 december 2017 fram till 22 Januari 2018.

Issa Touma är en syrisk konstnär och fotograf som nyligen fick fristad här i Gävle. Han har tidigare arbetat i den syriska staden Aleppo med konstprojekt för att illustrerar konflikten och invånarnas vardag. I en av hans kampanjer Art Camping vill han visa omvärlden att det syriska folket ännu inte har gett upp och att de fortfarande lever.

Issa Touma är ICORN-stipendiat och Fristadskonstnär i Gävle, där han nyligen haft en utställning. Då visades bl a hans kortfilm från 2012 9 days – from my window in Aleppo, (1,7 miljoner visningar på nätet), som vann priset för Bästa kortfilm på European Film Awards, på galan som hölls december 2016 i polska staden Wroclaw. Den filmen var i särklass, ansåg Europeiska Filmakademien. Hans film ”Greetings from Aleppo” är nominerad till ännu ett internationellt pris.

syriensolidaritet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här