Nu blir tidigare allmännyttig egendom i Ukraina klar för utförsäljning till kraftiga underpriser på den globala finansmarknaden, rapporterar Forbes. Enligt tidningens analytiker vill premiärminister Arsenij Jatsenjuk sälja ut den ukrainska statens tillgångar till amerikanska intressen.

Många av utförsäljningarna väntas bli en ännu sämre affär för Ukraina än vad de svenska utförsäljningarna av statliga tillgångar har varit under det tidiga 2000-talet. Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk besökte i mitten av maj den amerikanske senatorn Richard Durbin för att uppmana amerikanska aktörer att investera rejält under privatiseringskampanjen i Ukraina. I synnerhet hoppas man locka till sig statliga amerikanska uppköp i den ukrainska energisektorn.

Samtidigt är många ukrainare arga och besvikna över hur den nya regimen, som tog makten med våld förra året, låter utlänningar köpa upp tidigare allmännyttiga ägodelar för kraftiga underpriser. Jatsenjuk har tillsammans med presidenten Pjotr Porosjenko rasat i popularitet och alla förtroendeindex är nu nere på bottennivå, enligt Forbes.

Tidigare godkände Ukrainas ministär en lista över 164 statliga bolag som ska säljas på auktion. De väntas inbringa totalt motsvarande en miljard kronor till den ukrainska statskassan, men uppges vara värda betydligt mer. Bland de planerade privatiseringarna finns stora företag inom kraftindustri och petrokemi. Jatsenjuk är emellertid inte nöjd utan vill att listan utökas till minst 1.200 objekt, skriver Forbes.

Originaltext: friatider.se

1 KOMMENTAR

  1. Pjotr Porosjenko har förstorat sin miljardförmögenhet sju gånger på ett år. Källa Lada Ray.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här