USA-favoriten Arsenij Jatsenjuk, som utnämndes till Ukrainas nya premiärminister efter statskuppen i februari, leder en ”filantropisk organisation” som finansieras av det amerikanska utrikesdepartementet, Nato – och svenska Swedbank.

Open Ukraine – med ett namn som för tankarna till finansmannen George Soros kulturmarxistiska organisation Open Society – grundades i juli 2007 av Arsenij Jatsenjuk och Zbigniew Dzhymala.

Stiftelsens uttalade syfte är att ”stärka Ukrainas anseende” i världen. Inom Ukraina verkar organisationen bland annat för ”sociala förändringar” och ett närmande till EU.

Open Ukraine betecknas som en ”filantropisk organisation” – men om man tittar närmare på sponsorerna tornar en annan bild omedelbart upp sig.

Bland de partners som listas på organisationens hemsida sticker flera välkända namn ut. Open Ukraine understöds bland annat av Natos informationscentrum, det amerikanska utrikesdepartementet och den neokonservativa frontorganisationen The National Endowment for Democracy.

Det direkta stödet från USA är knappast förvånande. Redan innan det stod klart att Janukovytjs regering skulle störtas hade USA bestämt sig för att Arsenij Jatsenjuk skulle utnämnas till ny premiärminister i Ukraina.

I ett läckt telefonsamtal mellan den amerikanska toppdiplomaten Victoria Nuland och ambassadören i Kiev, Geoffrey Pyatt, framgick tydligt att Jatsenjuk var USA:s man. När Ukrainas nya kuppregering presenterades på Självständighetstorget i Kiev i slutet av februari stod det klart att Jatsenjuk verkligen blivit ny premiärminister.

Förutom stödet från USA, Nato och olika typer av globalistiska tankesmedjor sponsras Open Ukraine även av svenska Swedbank – en bank som efter att ha tagit sig in på den östeuropeiska marknaden pekades ut som en av de ansvariga bakom den ekonomiska krisen i Baltikum 2008. Swedbank anklagas för att ha bidragit till den förödande krisen genom sin aggressiva utlåning av över 200 miljarder kronor till medborgare i Estland, Lettland och Litauen.

Originaltext: friatider.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här