Svenske Carl Bildts vän, Georgiens förre president Micheil Saakasjvili, är efterlyst i hemlandet för flera brott. Nu har han bytt medborgarskap och fått en tung tjänst som guvernör i den strategiskt viktiga Odessaregionen i Ukraina, rapporterar en rad medier.

Under sin tid som president i Georgien lyckades Saakasjvili nästan få till stånd ett storkrig mot Ryssland år 2008, då han invaderade Sydossetien och dödade ryska fredsbevarande trupper.

Sedan 2013 är han åtalad i hemlandet för flera korruptionsbrott. Bland annat ska han ha använt skattemedel för privat konsumtion och beordrat polisen att avbryta en demonstration med våld. Han har den senaste tiden levt i landsflykt i USA.

I helgen gav Ukrainas president Petro Porosjenko ukrainskt medborgarskap till Saakasjvili och utnämnde ex-presidenten till guvernör i Odessaregionen. Han blir den senaste i raden av USA-lojala utlänningar som fått höga poster av regimen, som grep makten i Ukraina med våld i februari förra året.

Enligt en georgisk lag är man inte längre en georgisk medborgare när man förvärvar medborgarskap i ett annat land. Det är dock möjligt att återfå det georgiska medborgarskapet om man ansöker om det hos presidenten – något som Saakasjvili dock inte har gjort. Lagen antogs av Micheil Saakasjvili själv när han var president.

Den nuvarande georgiske presidenten Georgij Margvelasjvili anklagar Saakasjvili för att ha förolämpat sitt hemland.

– Den före detta presidenten borde inte ha övergett sitt georgiska medborgarskap. Han har förolämpat sitt land, säger Margvelasjvili.

Den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev kommenterade lakoniskt utnämningen av Saakasjvili som guvernör i ett inlägg på Twitter, enligt Interfax: ”Cirkusshowen fortsätter. Stackars Ukraina.”

Micheil Saakasjvili är nära vän med och före detta kund till Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Så sent som i mitten av maj utnämndes den svensk-georgiska duon till rådgivare åt Ukrainas president, oligarken Petro Porosjenko.

Originaltext: friatider.se

1 KOMMENTAR

  1. Krig är är väl fred osv. Eller iallafall välstånd om man heter Alfred Nobel och blev rik genom att tillverka krut och kanoner. Poroschenko passar nog in där. Det visade väl Löfven (tidigare vapenlobbyist) när han nyligen åkte ner till Kiev med 700 miljoner av våra skattepengar och visade ”Svensk solidaritet” med juntan. Den junta som nu brutit fredöverenskommelsen flertalet gånger..

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här