Effekten av melatonin som en inflammatorisk hämmare har tidigare testats på djur, men studier på människor har även visat att sömnhormonet kan förhindra skador på celler och vävnader om du drabbas av en inflammation, eller drabbas av annan skadlig påverkan som vid virus. Även coronavirus.

Det var Ismail Gögenur och dr Jacob Rosenberg från den kirurgiska gastroenterologiska avdelningen vid Herlevsjukhuset i Köpenhamn, som i en studie för några år sedan visade att melatonin har en hämmande effekt på blodförgiftning och andra inflammatoriska tillstånd. De två läkarna dokumenterade även att det kan förhindra hjärtskador efter en blodpropp.

I dagens läge letar läkare och forskare mer än någonsin efter mediciner som kan bromsa effekten av virus. Nu senast mot Covid-19, som härjar över hela världen och som förmodligen kommer finnas runt oss under lång tid framöver.

Studien “Covid 19, Melatonin som en adjuvant behandling” publicerades den 23 mars i år och drar slutsatsen att melatonin, som inte bara är ett sömnhormon utan en mycket kraftfull antioxidant, också är en antiinflammatorisk molekyl som skyddar mot virus och patogener och därför kan vara användbar vid behandlingen av Covid -19.

I studien framkom det att melatonin reducerar inflammationer i lungorna, något som är orsaken till att många äldre dör om de drabbas av corona, eftersom de har ett dåligt eller försvagat immunförsvar. Men med melatonin kan inflammationens svårighetsgrad reduceras och därmed ökar chanserna till överlevnad. Det är dock viktigt att påpeka att melatonin i sig inte behandlar själva lunginflammationen, utan endast reducerar symptomen så förloppet blir mildare. I Kina diskuterar läkare och forskare möjligheten att plocka in sömnhormonet i behandlingen av kritiskt sjuka människor.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här