Vad du äter spelar en viktig roll för hur väl ditt immunsystem fungerar. Som ett resultat kan du aktivt stödja kroppens förmåga att avvärja akuta och kroniska tillstånd med den mat du stoppar i dig. Beroende på dina matval kan du också förhindra det.

Sammanfattning

  • Det finns en ännu värre bov än socker för ditt immunsystem och allmänna hälsa: industriellt bearbetade fröoljor, ofta kallade “vegetabiliska oljor”.
  • Roten till de skadliga biokemiska reaktionerna som utlöses av fröoljor är linolsyra, den primära fettsyran som finns i fleromättade fettsyror (PUFA).
  • Den dramatiska ökningen av intaget av fröolja under de senaste decennierna är en viktig orsak till de skyhöga siffrorna för hjärtsjukdomar, cancer, åldersrelaterad makuladegeneration, diabetes, fetma och demens.
  • Omättat fettintag är förknippat med ökad dödlighet i covid-19, medan intag av mättat fett minskar risken för dödsfall.
  • Linolsyra finns i de flesta bearbetade livsmedel, inklusive såser och salladsdressingar, tillsammans med “hälsosamma” livsmedel som kyckling, fläsk och olivolja.

Roten till de skadliga biokemiska reaktionerna som utlöses av fröoljor är linolsyra, som är ett 18-kol omega-6-fett. Linolsyra är den primära fettsyran som finns i fleromättade fettsyror (PUFA) och står för cirka 80% av fettsyrasammansättningen i vegetabiliska oljor. Omega-6-fetter måste balanseras med omega-3-fetter för att inte vara skadliga, men detta är inte fallet för de flesta amerikaner.

Därför är fröoljor värre än socker
En immunolog på CNBC News utsåg nyligen socker till den “värsta livsmedelsingrediensen för ditt immunsystem”, till stor del för att konsumtion av för mycket av det kan bidra till insulinresistens och fetma, vilket ökar inflammationen i kroppen och orsakar skador på blodkärlen.

Medan ditt immunsystem är upptaget med att ta hand om dessa områden, konstaterar CNBC:

“Skapar detta en stor distraktion för immunsystemet och banar väg för farliga bakterier och virus att glida genom vår kropps försvar.”

Faktum är att det har varit känt sedan åtminstone 1970-talet att socker försvagar immunförsvaret (medan fasta stärker det), och jag rekommenderar att du begränsar tillsatt socker till högst 25 gram per dag eller 15 gram om dagen om du är insulinresistent eller diabetiker.

Men de flesta hälsoexperter förstår helt enkelt inte att fröoljor är ännu värre än socker. Dessa fetter blir inbäddade i dina cellmembran och stannar där i ungefär sju år och orsakar förödelse för din hälsa.

Inte bara är de flesta omega-6 du äter, inklusive fröoljor, skadade och oxiderade genom bearbetning, men även om de är ouppvärmda och orörda när de konsumeras i några men små mängder, bryter din kropp ner dem till fria radikaler som skadar praktiskt taget varje vävnad i kroppen.

“Det mesta av denna linolsyra, när den oxiderar, utvecklar den lipidhydroperoxider och sedan degenererar dessa snabbt till… oxiderade linolsyrametaboliter”, säger dr Chris Knobbe, ögonläkare och grundare och president för Cure AMD Foundation.

OXLAM (oxiderade linolsyrametaboliter) skapar en perfekt storm, eftersom de är cytotoxiska, genotoxiska, mutagena, cancerframkallande, aterogena och trombogena, enligt Chris Knobbe. Deras ateroskleros och trombogena effekter är särskilt oroande eftersom de kan ge stroke och blodproppar, likväl som metabolisk dysfunktion.

Läs mer på newsvoice.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här