Olivolja är en viktig del av medelhavsdieten, som visat sig ha stora hälsofördelar. “Det råder ingen tvekan om att kallpressad olivolja (extra jungfru) är det mest hjärtvänliga fettet som finns”, säger läkare Fedon Lindberg. Det finns över 4000 internationella studier som visar detta, bekräftar han.

I Norge är intaget av olivolja fortfarande lågt och betydligt lägre än i till exempel Grekland. I genomsnitt är det årliga fettintaget per capita i Norge 3 kg smör, 3 kg olika matoljor och upp till 11 kg margarin, berättar Lindberg för TV Helse.

”I Grekland intar man 18-19 kg olivolja per capita per år”, säger Fedon Lindberg. ”Om man ersätter margarinet med olivolja, kan man fortfarande med gott samvete fortsätta äta 3 kg smör under ett år”.

Läs mer på tv-helse.se, Kallpressad olivolja bäst för hjärtat – Polyfenoler är hemligheten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här