I årtionden har livsmedelsföretag kunnat tillsätta potentiellt skadliga ingredienser i sina produkter utan att informera USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) eller tillhandahålla säkerhetsdata som visar att ingredienserna inte utgör någon risk för människors hälsa – men det kan snart förändras.

USA:s hälso- och socialminister (Health and Human Services, HHS) Robert F. Kennedy Jr. instruerade på måndagen FDA att vidta åtgärder för att eliminera ett kryphål som tillåter användning av livsmedelsingredienser baserat på livsmedelsföretagens egna försäkringar om att ingredienserna är säkra.

Enligt federal lag måste livsmedelstillsatser genomgå en förhandsgranskning och godkännas av FDA – om inte ämnet anses vara allmänt erkänt som säkert (Generally Recognized as Safe, GRAS) av livsmedelstillverkaren.

Jaydee Hanson, policychef för den ideella organisationen Center for Food Safety (CFS), kallade FDA:s GRAS-system en svag regleringsprocess … där företaget gör sin egen forskning och väljer sina egna granskare för att själv-certifiera att dess produkt är säker att konsumera.”

Att stänga GRAS-kryphålet var en av de åtgärder CFS hoppades att Kennedy skulle genomföra som HHS-sekreterare, sade Hanson.

”GRAS-systemet har varit en ren fars,” berättade Hanson för The Defender. ”Det är bokstavligen som att räven vaktar hönshuset, och det är aldrig en bra idé.”

Hanson tillade:

”Processen är korrupt. Det är som om ett företag alltid skulle göra sin egen revision utan någon oberoende granskning. Det är exakt samma sak … Så det är dags att rätta till detta. Vi har bett FDA att göra det i flera år, men de har ignorerat det.”

År 2017 stämde grupper, inklusive CFS, FDA över GRAS-kryphålet och hävdade att det var både grundlagsstridigt och olagligt.

Kennedy skrev i ett inlägg på X:

”Alldeles för länge har tillverkare av ingredienser och deras sponsorer utnyttjat ett kryphål som har möjliggjort att nya ingredienser och kemikalier, ofta utan känd säkerhetsdata, introduceras i USA:s livsmedelsförsörjning utan att varken FDA eller allmänheten informeras.”

”Att eliminera GRAS-kryphålet kommer att ge konsumenterna ökad transparens, hjälpa till att återställa vårt lands livsmedelsförsörjning genom att säkerställa att ingredienser i livsmedel är säkra, och i slutändan Make America Healthy Again.”

Kennedy instruerade tillförordnad FDA-kommissionär Sara Brenner att myndigheten ska ”vidta åtgärder för att undersöka möjligheten att revidera sin slutliga regel för Substances Generally Recognized as Safe (GRAS) och tillhörande riktlinjer för att eliminera den självbekräftade GRAS-vägen”, enligt ett pressmeddelande från HHS.

HHS meddelade också att de vill samarbeta med kongressen för att stifta lagar som stänger GRAS-kryphålet.

HHS svarade inte omedelbart på frågor om hur lång tid det skulle ta för FDA att eliminera GRAS-kryphålet eller hur snart de planerar att be kongressen att agera.

Ashka Naik, forsknings- och policychef för den ideella organisationen Corporate Accountability, menar att GRAS-kryphålet bara är ”toppen av isberget”.

Det större problemet är livsmedelsindustrins ”politiska makt” i USA ”och faktiskt i hela världen”, sade hon och tillade:

”Detta är ett tillfälle för oss att öka trycket på minister Kennedy och påminna honom om den enorma företagsstyrda politiska makten, för GRAS uppstod inte av en slump.”

”Decennier av lobbying och manipulation bakom kulisserna har gjort det amerikanska livsmedelssystemet så ohälsosamt – och till och med livsfarligt – för så många.”

950 ämnen tillåtna i amerikansk mat men förbjudna i Europa
Kennedys direktiv till FDA kom en dag efter att han träffade ledare inom livsmedelsindustrin, inklusive representanter från Kraft Heinz, General Mills, Tyson Foods, WK Kellogg Co, The J.M. Smucker Company och PepsiCo, för en rundabordsdiskussion i Washington, D.C., rapporterade Fox News.

Även om de specifika samtalsämnena är okända, skrev Kennedy i ett inlägg på X att gruppen hade en fantastisk diskussion … om att främja livsmedelssäkerhet och radikal transparens för att skydda hälsan hos alla amerikaner, särskilt våra barn.”

John Fagan, medgrundare, VD och chefsforskare vid Health Research Institute, förklarade varför det är viktigt att få FDA att ändra sin regel kring GRAS:

”Regeln har skapat en kanal, kallad ‘Self-Affirmed GRAS’, som oseriösa företag använder för att skapa en illusion av att deras produkter har verifierats som säkra av FDA, när företagens säkerhetsbedömningar i verkligheten aldrig har granskats av FDA.”

Health Research Institute är ett oberoende, ideellt laboratorium i Iowa.

FDA:s nuvarande gränser för livsmedelsingredienser som inte förekommer naturligt i naturen är mycket svagare jämfört med de europeiska reglerna, enligt en rapport från KFF Health News.

Det finns minst 950 ämnen som är tillåtna i amerikanska livsmedel men förbjudna i Europa, inklusive kemikalier kopplade till hälsorisker, rapporterade KFF Health News.

Vid en utfrågning inför godkännande den 6 mars sade Dr. Marty Makary, tidigare president Donald Trumps kandidat att leda FDA, att vissa livsmedel tar sig in i den amerikanska livsmedelsförsörjningen ”med en mängd molekyler som inte förekommer i naturen.”

Enligt Makary ”insisterar industrin på att dessa kemikalier är säkra, men vissa av dem är oroväckande.”

Till exempel sade Jaydee Hanson att FDA tillät Impossible Burger att hävda att färgämnet som används i det vegetariska ”blodet” var GRAS, ”trots att deras egen forskare påpekade att företaget hade gjort GRAS-granskningen på fel sätt.”

FDA låter i stor utsträckning livsmedelsföretagen själva avgöra om tillsatser och ingredienser är säkra genom egen forskning.

Tidigare FDA-kommissionär Robert Califf berättade för en amerikansk senatskommitté i december att livsmedelsindustrin har ”enormt mycket forskning” som FDA inte har tillgång till, enligt KFF Health News.

childrenshealthdefense.org, Kennedy siktar in sig på FDA-kryphål som tillåter osäkra ingredienser i mat

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här