Argentinas president, Cristina Fernández de Kirchner, vann en stor seger i sitt omval den 23 oktober. Hon fick 54 % av rösterna och hade betydligt flera röster än den närmaste konkurrenten, kandidaten för Socialistpartiet Hermes Binner, som fick knappt 17 %. Ingen argentinsk ledare har vunnit med en så pass stor andel av rösterna, sedan Juan Domingo Perón år 1973 valdes för tredje gången med över 62 %.

Kirchners parti tog även tillbaka majoriteten i kongressen i den historiska segern. Till och med de tandagnisslande London Economist och Financial Times var tvungna att erkänna att hon vann på grund av den rekordhöga ekonomiska tillväxten i Argentina under hennes och hennes avlidne man Nestor Kirchners regeringstid.

Det finns en behaglig ironi i det faktum att Fernandez enorma valseger ägde rum precis när Europatoppmötet höll på att diskutera, hur Greklands fordringsägare kunde ”lockas” att acceptera en ”frivillig” avskrivning av 40-50 % på värdet av sina obligationer, i utbyte mot att Internationella Valutafondens åtstramningspolitik försätter Grekland i kris. Tvärtom, bevisar fallet Argentina att en icke frivillig avskrivning på 75 %, samtidigt som man helt och hållet avvisade den Internationella Valutafonden och dess politik för att istället välja högteknologisk industriutveckling, fungerade ganska bra, tack.

Man kan vara säker på att den poängen inte har missats av den grekiska nationen, som har lidit länge nog.

Originaltext: larouche.se, Kirchner omvald i storseger i Argentina

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här