I en utredning utförd av Anna Kinberg Batra kom man fram till att Sverige inte är redo för e-kronan, det vill säga en digital centralbanksvaluta, något som kan tolkas som att man delvis värnar om kontantanvändningen. Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret, menar dock att utredningen inte sätter ner foten ordentligt gällande bevarandet av kontanterna och att Kinberg Batra har gått de privata bankernas ärenden.

I utredningen finns i princip inget som stärker kontanternas ställning i samhället. Det är främst bankernas perspektiv och den smarta tekniken som lyfts fram och tanken att det är ett beställningsjobb från Svenska Bankföreningen ligger tyvärr nära till hands”, skriver Eriksson i en debattartikel i Schibstedtidningen SvD.

Han poängterar att det enda konkreta förslaget gällande kontanter är att det föreslås att apoteken ska acceptera kontant betalning vid köp av receptbelagda mediciner, trots att till och med Riksbanken tidigare yrkat på en lagstiftning gällande köp av livsnödvändiga varor med kontanter tas detta inte upp i utredningen.

Läs mer på nyadagbladet.se, Kontantupproret: ”Det får vara slut med den digitala räkmackan för bankerna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här