Alla har sannolikt gått på ett och annat laminatgolv. Men vad är egentligen ett laminatgolv, och varför är det som många som väljer att skaffa denna typ av golv?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Är laminatgolv snygga?

Ja, laminatgolv är snygga och designen och utseendet påminner i många fall om trä, keramik eller sten. Laminatgolv består faktiskt av flera olika lager och det är det yttersta, alltså ett av de tunnare lagren som ger ditt laminatgolv dess snygga utseende.

Tål laminatgolv vatten?

Ja, laminatgolv från tillverkare såsom Pergo klarar av vatten, men för lite enklare laminatgolv är vatten samtidigt lite av en akilleshäl. Det mest tjocka lagret i ett laminatgolv är nämligen tillverkat av spillträ, vilket är bra för miljön då det träet (som namnat antyder) annars skull gått till spillo.

Men det är just det tjockaste lagret som sväller när det kommer i kontakt med vatten, och ett vattenskadat laminatgolv måste i princip alltid bytas ut.

Du ska samtidigt ha i åtanke att det inte är så farligt som det låter. Så länge du torkar av vätskan direkt skadas inte golvet över huvud taget, och du kan ju alltid välja att köpa ett laminatgolv som är helt vattentätt.

Är det enkelt att underhålla laminatgolv?

Ja, det är enkelt att underhålla laminatgolv. Det bästa är att använda en lätt fuktad mopp när du våttorkar ditt laminatgolv, samt att använda det (ofta) inbyggda filt-skyddet på dammsugarmunstycket när du dammsuger golvet.

Kan du installera ditt laminatgolv själv?

Ja, du kan i regel installera ditt laminatgolv själv. Om du har en grundläggande hantverkarvana är det relativt enkelt att lägga laminatgolv, främst då i princip alla laminatgolv kan klickas samman på ett enkelt sätt. Men om du känner dig osäker, då är det oftast bäst att kontakta en golvläggare.

Då golvläggare (kallas även golvtekniker) är så pass vana att lägga golv så jobbar de snabbt, vilket ofta medför att arbetet inte kostar så mycket.

Hur vet du hur slitstarkt laminatgolv du tittar på?

Om du är sugen på att köpa laminatgolv har du säkert frågat dig själv: Hmm, finns det ingen märkning som visar hur slitstarkt golvet är?

Och ja, det finns det. Detta i form av AC-standarden som finns i totalt sex betygssteg.

Slitagestandard AC1

Passar i rum med låg till måttlig fottrafik, och är vanligast i exempelvis sovrum och gästrum.

Slitagestandard AC2

Passar i rum med måttlig trafik såsom vardagsrum och kök.

Slitagestandard AC3

Passar bäst i rum med måttlig till hög trafik.

Slitagestandard AC4

Passar bäst i kommersiella utrymmen med måttlig fottrafik såsom kontor, caféer och butiker.

Slitagestandard AC5

Passar bäst i kommersiella utrymmen med hög fottrafik såsom gallerior och större kontor.

Slitagestandard AC6

Passar bäst i kommersiella utrymmen med extremt hög fottrafik såsom flygplatser, lågprismarknader och stormarknader.

Hur länge håller laminatgolv?

Laminatgolv håller i regel mellan 10 och 25 år. Faktorer som påverkar hur länge ditt laminatgolv håller inkluderar främst vilken AC-klassning det har, samt hur väl du tar hand om ditt laminatgolv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här