Richard Louis ”Dick” Proenneke (4 maj 1916 – April 20, 2003) lämnade den vanliga civilisationen 1968 vid 51 års ålder och byggde med enbart handverktyg en timmerstuga ute i vildmarken i Alaska. Han hade ett förflutet inom amerikanska flottan och arbetat som bland annat dieselmekaniker på olika platser i USA.

Vid Twin Lakes i Alaska bodde han sedan ensam i nästan trettio år. Proenneke jagade, fiskade, samlade sin egen mat, och hade också leveranser som flögs in ibland. Han dokumenterade sin verksamhet i både texter och på filmer. 


vildmarken

Detta är dokumentärfilmen som Richard Proenneke spelade in i vildmarken med sig själv i huvudrollen. ”Alone in the Wilderness”. Detta är första gången någon på ett så nära sätt skildrat denna typ av frigörelse från det moderna samhället. Många böcker har skrivits i ämnet genom århundraden, men Richard var den första som använde sig av film och rörliga bilder för att dokumentera det han företog sig. Han har genom åren blivit en inspiration för tusentals människor över hela jorden som längtar efter samma typ av resa i livet.

Dick Proenneke in Alone in the Wilderness

DICK PROENNEKE TWIN LAKES

Besök även sidan cabinporn.com som ger dig inspiration till att kanske ordna ditt eget tysta och lugna ställe någonstans.

vildmarken

vildmarken

vildmarken

vildmarken

vildmarken

vildmarken

Log cabin in Lake Runn, Sweden.Contributed by Olle Nordell.

Vill du besöka det fullständiga arkivet över dessa fantastiska stugor. Gå till www.cabinporn.com

3 KOMMENTARER

  1. Problemet är att det finns alldeles för många människor, om nu alla skulle leva såhär. Hela syftet med detta är att vara i från civilisationen och människor. Men det faller så fort några andra börjar bygga i närheten av dig.

  2. Drömmer om detta varje dag! Till motsats mot tidigare kommentatör så vill jag gärna ha någon granne eller två, främst för att jag är och från början en norrlänning och vet hur otroligt viktigt det kan vara med en bra granne om det skulle ske något verkligt akut. Dock då inte för nära varandra, alltså inget ställe med typ villa-område-layout. Jag undrar hur man hittar kolonier eller områden där andra med samma idéer huserar? Jag vet att det har skrivits artiklar om detta på vaken tidigare men det gällde väl någon koloni i spanien eller likannde, iaf utanför Sverige. Jag vill gärna bo kvar i Sverige. Finns det där ute? Finns det mark och så är väl det man undrar.

    F.ö. Tack för en inspirerande artikel!

  3. Så klart att de som har fel måste bo i skogen för var annars slipper man de människor som ifrågasätter dem. Har aldrig velat bo i skogen som den i artikeln för det är för mig ett fängelse.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här