Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel har sagt i tyska medier att de så kallade Minskavtalen, som avsåg skapa fred i östra Ukraina, egentligen var ett försök att köpa tid för att den ukrainska regimen skulle kunna bygga upp en kraftfull militär. Och det är precis vad som hänt.

2014 hade Ukraina en svag militär. Men efter den USA-ledda statskuppen i Ukraina samma år, har landet fått en stark modern krigsmakt efter västerländsk standard.

Men att fredsavtalen, som under 2015 leddes av Tyskland och Frankrike, var en bluff är oerhört allvarligt, enligt Lars Bern. Det raserar internationell diplomati och förtroendet för väst.

– Det hon säger är ytterst anmärkningsvärt. Hon har alltså spelat falskt mot ryssarna hela tiden. Hon har gett sken av att hon och fransmännen haft dialog med ryssarna. Putin har gjort starka försök för att Ryssland ska bli accepterat som ett europeiskt land, att få komma in i en europeisk gemenskap. Det har ju varit hans mål. Och han känner sig otroligt sviken av det här beteendet.

– Allt var iscensatt av västvärlden. Man behövde köpa tid åt Ukraina för att man med hjälp av Nato skulle kunna bygga upp en starkare krigsmakt och slänga ut ryssarna från de här provinserna och Krim. Därför behövde man köpa tid, då den ukrainska armén var så svag.

Läs mer på swebbtv.se, Lars Bern: ”Jätteallvarligt” att Minskavtalen var en bluff – raserar förtroendet för väst

lars bern ukraina

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här