Nesara är en seglivad myt som upprätthålls årtionde efter årtionde av naiva människor som hoppas att allt som är fel i USA och världen i stort snart ska ställas tillrätta – och dessutom mirakulöst lösa deras personliga ekonomiska problem. Den är baserad på ett korn av sanning men har sedan gravt överdrivits och byggts på med allt vidlyftigare fantasier.

NESARA

Historien om NESARA började 1991 med ett förslag utarbetat av ingenjören och systemfilosofen dr Harvey Barnard (1942–2005).

  • Den nationella valutan skall ges ut exklusivt av staten och vara av tre typer: standardguldmynt, standardsilvermynt och statskredit-sedlar (Treasury credit-notes eller greenbacks).
  • Ädelmetallinnehållet ska standardiseras enligt konstitutionen och Coinage Act från 1792, vilka gör silverdollarmyntet till standardenhet i det inhemska penningsystemet.
  • För att mynten inte skall bli nedsmälta skall de bara benämnas silverdollar, guldörnar eller delar av dessa mynt. Deras värde ska lämnas att flyta i relation till statskredit-sedlar och till varandra.
  • Växelkurser ska publiceras regelbundet och de ska följa de globala marknadsvärdena.
  • Kongressen ska prägla mynt från sitt eget guld- och silverförråd, men också uppmuntra människor att ta sina privata förråd för att bli präglade och satta i omlopp.
  • Förslaget innebär även ett avskaffande av Federal Reserve System, att allt utestående aktiekapital hos Federal Reserve-bankerna förvärvas av USA:s finansdepartement, att den nationella valutan återförs till folket genom ett återförande av den nationella valutan till folket genom ett nyskapat U.S. Treasury Reserve System samt ett ersättande av den federala inkomstskatten med en 14-procentig försäljnings- och användarskatt (med undantag för speciella poster inklusive livsmedel och hyror).[1]

Han kallade det National Economic Stabilization and Recovery Act och ska ha skickat det till tusen medlemmar av amerikanska kongressen med förhoppningen att det skulle antas som lag i USA. Kongressledamöterna var dock inte intresserade. Bernard fortsatte lobba för sitt förslag utan framgång, både genom sin bok Draining the Swamp: Monetary and Fiscal Policy Reform (1996), startandet av NESARA Institute (2001) och genom att sprida sina idéer online via institutets hemsida nesara.com.

Cyberkulten

Clyde Hood och Omega Trust

I artikeln “Snared by a cybercult queen” (2004) redogörs noggrant för hur NESARA efter publiceringen på nätet 2001 kom att förvanskas och användas av andra för rent sina egna syften. Historien börjar med svindlaren Clyde Hood, som på 90-talet startade ett pyramidspel han kallade Omega Trust och lurade människor att skicka honom kontanter i förhoppningen att få 50-dubbel utdelning tillbaka (ungefär som dagens många Bitcoin-bluffar). Pengar som givetvis aldrig kom. Hood dömdes i januari 2002 till ett 14-årigt fängelsestraff för att under 1994–2000 ha lurat till sig minst 12,5 miljoner dollar, möjligen upp till 50 miljoner dollar.[2] Han dog i fängelset 2012.

Dove of Oneness

Cadence ‘Shaini’ Goodwin (1947–2010) kom enligt den undersökande artikeln från en småstad i delstaten Washington och beskrevs som ung som mörkögd, söt, livlig, utåtriktad med mycket humor och bra betyg. Några decennier senare var hon en frånskild, föga framgångsrik datorkonsult boende med sin sjuka mor i hennes mobila hem. I slutet av 1990-talet började hon bli aktiv på Omega-forum på nätet (troligen som en av de förhoppningsfulla investerarna) under namnet Dove.

I augusti 2000, när Hoods alltmer osannolika ursäkter för de uteblivna betalningarna tagit slut och federala myndigheter slutligen åtalade honom, trädde ett av hans offer, Dove fram som den nya ledaren. Hon tog helt enkelt över Hoods många följare som vägrade inse att de blivit bedragna. Redan dagen efter arresteringen började hon fabricera historier för att lugna och fortsätta hålla deras hopp vid liv. Hon påstod att åtalet var en konspiration mot Hood “för att stoppa utbetalningarna” och att det snart skulle läggas ned. Hon varnade i skarpa ordalag medlemmarna för att söka upp information om fallet eller anmäla till polisen för skulle de förlora sina investeringar:

“STAY AWAY FROM THE WEBSITE that has information on this case!!!” she wrote. “You will be tracked if you go to that website. And, absolutely avoid filling out any complaints – you could lose your funding if you do that!”[3]

När Barnard året efter släppte sitt NESARA-förslag som pdf på nätet snappades det upp av Dove, som nu fick en ny morot att dingla framför de bedragna Omega-följarna. Dove döpte om det till National Economic Security and Reformation Act, skapade en egen logo och startade en egen websida, nesara.us, där hon omtolkade Barnards förslag och lade till ännu mer attraktiva ingredienser, såsom att allas skulder skulle nollställas (snarare än reduceras som Barnard föreslagit), ny ädelmetallbackad “regnbågsvaluta” och att det fanns minst 50 “prosperity programs” som skulle börja delas ut i samma stund som NESARA-lagens officiellt deklarerades. Plus världsfred och alternativ energi.

Dove påstod sig ha en massa “vita riddare” som kämpade för NESARA. Och att Bill Clinton redan skrivit under lagen hösten 2000 men att detta måste hållas hemligt tills vidare. När hon länkade till Barnards hemsida fick han många mejl med frågor. Barnard försäkrade dem att lagen inte ens hade introducerats som lagförslag och att det vore högst osannolikt att det skulle kunnat hållas hemligt ifall så hade varit fallet. På NESARA Institutes hemsida nesara.org postades även ett tydligt avståndstagande från de “alternativa” NESARA-förespråkarnas förvrängningar av originalet.

Av Inger Nordangård

Läs mer på pharos.stiftelsen-pharos.org