På tal om Rysslands syn på ”den arabiska våren”, svarade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov:
– Jag tror att de nu är i den arabiska hösten.

Sen sa Lavrov:
– Jag hoppas att det inte är på väg mot en kärnvapenvinter.

Intervjuaren Charlie Rose blev klart chockad och även om Lavrov hade dämpat sitt uttalande med tillägget att det bara var bildligt menat, så kunde Rose bara stamma fram:
– Kärnvapenvinter – ett förödande kärnvapenanfall.

Lavrovs budskap gick uppenbarligen fram i denna TV-intervju på Charlie Rose Show i USA den 25 september. Lavrov lyckades förmedla till en amerikansk publik precis samma sak som ryske generalstabschefen general Makarov och premiärminister Medvedev sagt om vad västvärldens politik i Mellanöstern konfliktzoner handlar om. Den ryska statsledningen talar klarspråk om att insatserna i det pågående geopolitiska spelet, till syvende och sist handlar om kärnvapenförintelse.

I sitt tal inför FN:s generalförsamling den 29 september gick Lavrov till hårt angrepp på USA:s och Natos politik att att strunta i FN-stadgan och driva Syrien allt djupare in i blodbadet. Stadgan tillåter inte, sa han, varken en politik för regimförändring, beväpning av en regims terroristiska motståndare, som man gör mot Syrien, liksom inte heller användning av sanktioner vid sidan av FN organisationen. Han pekade på hur Nato kräver att Assad-regeringen skall respektera vapenvila, samtidigt som man uppmuntrar och stöder oppositionens ökade våldsanvändning.

Även ryske presidenten Putin talade klarspråk om västvärldens politik mot Syrien och jämförde den med romarrikets folkmordspolitik mot Kartago. I ett tal den 28 september i Ryssland till ledare för Ryazanregionen sa Putin:
– Våra partners kan inte sluta. De har redan ställt till kaos i många områden och nu fortsätter de samma politik i fler länder, inklusive Syrien.

– Vi har varnat för att lämpliga åtgärder behövdes och att det var fel att åstadkomma något med våld, annars skulle det bli kaos. Och vad ser vi idag? Kaos härskar, sa Putin och pekade på hur Romarriket var först med regimförändring och etnisk rensning:

– Jag vill inte se händelser för hundratals år sen i mänsklighetens historia upprepas nu. De starka länderna försöker driva igenom sina lagar och sitt moralsystem i svagare länder, utan att ta hänsyn till historien, traditionerna och religionen i de enskilda länderna. … Romarriket inte bara erövrade och ockuperade Kartago utan förstörde det fullständigt, dödade alla och hällde ut salt så inget kunde växa där, sa Putin och tillade:

– Man skall inte bara komma ihåg de goda sakerna från den europeiska kulturen.

Ett reportage på den rysk TV:s Kanal 1 den 25.9 varnade hur jättemanövrerna med militärer från 30 länder i Persiska vikens trånga Hormuzsund visade hur världen ”bara står ett steg från krig” med ”högt sabelskrammel eldat med krigsretorik”. Georg Arbatov, chef för det ryska IMEMO-institutet, citeras säga:
– Läget är extremt explosivt. Jag vill säga att det handlar om det farligaste läget under de senaste 20 åren.

Kanal 1 berättade om motståndet mot ett sådant krig från den amerikanska militärens sida: ”Försvarstabschefen har ingen önskan om krig och betonar att en sådan vapenutbyte inte är i amerikanskt intresse.” Kanal 1 varnade ändå till slut: ”Krig kan också startas genom en provokation.”

En rapport på engelska om intervjun med Lavrov på Charlie Rose Show finns här

Lavrovs FN-tal beskrivs av RT här

Reportaget på ryska Kanal 1 kan ses här

Källa: larouche.se, Lavrovs klarspråk om kärnvapenkrig

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här