Fördelarna med avgifta och utrensa kroppen går långt utöver att enbart hjälpa kroppen rena och återhämta sig efter en helg av ohälsosam mat. Faktum är att spola ut gifter regelbundet hjälper till att eliminera skadliga ämnen som gradvis ackumuleras i blodet och tarmkanalerna som i sin tur riskerar att utlösa problem och sjukdomar i kroppen.

En överbelastning av gifter och ohälsosamma ämnen kan äventyra hälsan med allt från små saker till livshotande tillstånd som sträcker sig från dålig andedräkt och acne till depression och risk för cancer. Det är ingen anledning att överbelasta kroppens egna system för att rensa ut gifter, så att bidra med egen utrensning har många fördelar. Medan många människor väljer att äta sunt, organiskt, hela livsmedel, är det fortfarande risk för skadliga kemikalier för att sippra in i kroppen; allt från aluminiuminnehållande deodoranter, livsmedelsförpackningar samt kvaliteten och ursprunget på dina matvaror är sådant som över tid kan inverka på din hälsa.

Även vissa livsmedel och kosttillskott som anses hälsosamma behöver de inte nödvändigtvis vara det, eftersom många rissorter och proteinpulver, bl.a. sådana som importeras från Asien, innehåller höga halter av bly, kadmium och även volfram. Många människor tar alla typer av gifter dag ut och dag in utan att veta om det, och i kroppen ackumuleras det över tiden och riskerar att påverka hälsan negativt.

För att hjälpa kroppen med utrensning av skadliga ämnen, är regelbunden avgiftning välgörande. Här är en närmare titt på de livsmedel som bäst kan avgifta våra kroppar så vi över tid förhoppningsvis kan bli så friska som möjligt.

Gröna växter med mycket klorofyll
Klorofyll, vilket är vad som ger vegetation sin gröna färg, kan ha förmåga att förebygga cancerframkallande kemikalier från att absorberas i kroppen. Leta efter persilja, ruccola, gröna bönor

spenat avgiftaoch spenat, som är mycket bra klorofyll-källor. Den hjälper att syresätta kroppen och har utmärkta egenskaper för att frakta ut slaggprodukter, gifter såsom tungmetaller och annat som stör ut kroppens naturliga processer. Dessutom har grön juice egenskaper som balanserar upp surhetsgraden i kroppen (PH-värdet), dvs gör kroppen mer basisk. Klorofyll är känt för att förbättra kroppens sårläkning, rena tjocktarmen, bekämpa fria radikaler (oxidation) samt förbättra cirkulationen av syre.  En studie vid Oregon State University fann att klorofyll i gröna grönsaker ger skydd mot cancer när de testades mot de lägra nivåer som mest sannolikt är sådant de nivåer vi exponeras för i vår dagliga miljö. ”Det finns betydande bevis i epidemiologiska och andra kliniska studier med människor som visar att klorofyll och dess derivat, klorofyllin C34H31CuN4Na3O6, kan skydda mot cancer”, säger Tammie McQuistan, forskarassistent arbetar med George Bailey, professor emeritus i Linus Pauling Institute vid OSU. Styrkan hos klorofyll har även demonstrerat genom att applicera den i östra Kina där svampkontaminering av spannmål och nötter är mycket vanligt. På grund av förorenade korn och nötter har många kineser drabbats av leverskador och cancer. Efter tillskott av  klorofyllin – vid 300 mg (100 mg tre gånger dagligen), minskade förekomsten av levercancer hos denna population betydligt. Ytterligare utredning om antioxiderande och antimutagena egenskaperna hos klorofyll har påbörjats av kinesiska forskare.

Gurkmeja
En av de viktigaste delarna i denna populära krydda är en grupp kemiska föreningar som kallas curcuminoider , var av en kallas curcumin, ochhar visat sig hjälpa att avgifta levern och också minska inflammation i hela kroppen.  Dock är innehållet av curcumin i gurkmeja inte så högt, enbart runt 3% av dess vikt. Gurkmeja har många hälsofördelar och är lätt att integrera i din matlagning. Kryddan kan minska inflammation, avgiftabekämpa depression, minskar risken för hjärtsjukdomar och diabetes. Den är också ofta förekommande i forskning pga vissa egenskaper som kan bistå till att att besegra cancer. Forskare från hela världen har funnit att gurkmeja kan positivt påverka mer än 581 olika sjukdomar och tillstånd. Det är en av de mest väl underbyggda kryddor som vi har på planeten .

Alzheimers är den vanligaste neurodegenerativa sjukdomen i världen och en ledande orsak till demens. Tyvärr finns ingen bra behandling för Alzheimers än. Det kan dock finnas goda nyheter på horisonten, eftersom curcumin har visats passera blod-hjärnbarriären. Det är känt att inflammation och oxidativ skada spelar en roll vid Alzheimers sjukdom. Curcumin har visat sig ha positiva effekter på både. En viktig del av Alzheimers sjukdom är en ackumulering av protein ”tovor” kallade amyloida plack. Studier visar att curcumin kan hjälpa rensa bort dessa plack. Huruvida curcumin verkligen kan bromsa eller vända utvecklingen av Alzheimers sjukdom behöver studeras ordentligt.

Ingefära
avgiftaLiksom gurkmeja så är ingefära en rot. Hälsoeffekterna av ingefära är också dokumenterat fördelaktiga. Örten är särskilt bra på att lugna matsmältningen, men kan också bistå i arbetet hämma inflammation och generellt stärka immunförsvaret. Ingefära-te kan användas för förkylningar, halsont och orolig mage. Låt lite uppskuren ingefära sjuda i vatten i 5 minuter, svalna något och drick. Lägg till lite honung. Ingefära innehåller mycket potenta antiinflammatoriska ämnen som kallas gingeroler (S)-5-hydroxy-1-(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)-3-decanone. Dessa ämnen tros vara förklaringen till varför så många människor med artros eller reumatoid artrit upplever reducerade smärtnivåer och förbättringar i sin rörlighet när de konsumerar ingefära regelbundet. I flera kliniska studier har det dokumenterats att patienter upplevt lindring av smärta och / eller svullnad.

Oregano
Denna ört är inte bara för pizza, oregano har läkande egenskaper som går långt utöver dess kulinariska lockelse. Den är laddad med vitamin K och mangan och är full med antioxidanter och organo-oil-växt-ört avgiftafytonäringsämnen. Forskning har kopplat denna kulinarisk ört med viktminskning, matsmältning, bekämpa livsmedelsburna patogener och lindra smärta . Oregano är antibakteriell, antisvamp- och antiinflammatorisk och därför duger att använda mot Candida. Du kan odla din egen oregano ganska enkelt och sedan använda den färsk eller torkad. Det går även att hitta oreganoolja i hälsokostbutiker.

Den dominerande orsaken till fördelarna med Oregano är just monoterpenen karvakol C6H3CH3(OH)(C3H7). Över 800 studier tillgängliga i PubMed referera till karvakrol att forskningen lutar åt det positiva hållet för påståenden om dess välgörande förmåga.

Vitlök
Sedan urminnes tider har vitlök använts som ett sätt att avgifta kroppen, ta bort gifter från levern och njurarna. Vitlök innehåller allicin som i kroppen omvandlas till ett svavelbaserat ämne. Gifter som kvicksilver, vissa tillsatsämnen och kemiskt framställt östrogen binds till svavel och kan därmed utsöndras.

vitlök avgiftaSvavel hjälper också kroppen att förbli basisk. Allin motverkar åderförkalkning, sänker blodtrycket och minskar risk för cancer medan allicin kan förebygga exempelvis cancer. Svavel är ett av våra grundämnen och därmed en essentiell (livsviktig) mineral som vanligtvis finns rikligt i grönsaker, fisk, kött och mjölkprodukter. Diallyl disulfide (DADS or 4,5-dithia-1,7-octadiene) är det mer exakta namnet på ett av de ämnen i vitlök som forskning har visat ha positiva effekter på förebygga och skydda mot tarmcancer samt att ämnet även är 100 gånger effektivare än två populära antibiotika för att bekämpa Campylobacter, en av de vanligaste orsakerna till tarmsjukdomar.

Maskrosor
Typiskt något som folk rynka pannan på när man ser det över sina gräsmattor, maskrosblad är faktiskt säker för konsumtion och en bra källa av kalium och järn. Vare sig det äts i en sallad eller tas som ett extrakt, är det känt att stimulera gallaproduktion och förbättra lever och den allmänna hälsan. maskrossalladMaskrosen är rik på merparten av våra mineraler samt vitamin A, B och C. Den verkar därmed som en antioxidant och är ett bra komplement för vegetarianer samt för de som inte äter sädeslag (på grund av maskrosens B-vitaminer). Liksom nässla, så är maskrosen vätskedrivande och den verkar dessutom som en naturlig avgiftare och blodrenare, vilket gör den till en ypperlig avgiftningsväxt. Du kan använda den till både avgiftningsproblem, gallbesvär som är lindriga eller som förebyggande åtgärd (behandla aldrig gallstensanfall med maskros). Liksom fläder, så används maskros mot reumatism och vid värk.

Forskare vid University of Annunzio Chieti-Pasaca i Italien har jämfört extrakt av maskros, gurkmeja rosmarin och kronärtskocka i en studie som släpptes 2010. Forskarna erkände den positiva effekt som dessa örter har på levern och gallblåsan, och ville jämföra växternas förmåga att bekämpa fria radikaler. Medans gurkmeja hade störst antioxiderande effekt, så hade även maskros dessa egenskaper. De oxidativa stressreducerande effekten av maskros extrakt testades på råttor med leverskada från koltetraklorid (CCl4), en kemikalie som används i brandsläckare och köldmedier som är mycket giftigt för levern. Vattenbaserat maskrosextrakt eller maskroste, visade sig avsevärt minska mängden av oxidativ stress och inflammation i levern hos råttor.

Psylliumfröskal / Husk / Loppfrö
Psylliumfröskal är namnet på det hölje som omger frön från växten psyllium (Plantago), en grobladsväxt. Dessa skal består till största del av fibrer och kan bland annat användas i bakning som ett substitut för vetemjöl. Psylliumfröskal kallas även för husk, psylliumhusk, fiberhusk,loppfröskal, psylliumskal och ispagulafröskal. Det har traditionellt används som tarmreglerande medel både vid psyllium-husk-loppfröhård och lös avföring. Fröna motionerar skonsamt tarmsystemet och anses vara en nödvändighet vid en avgiftning, då en stor orsak till självförgiftning just är förstoppning. Detta på grund av att när du är förstoppad så ligger avföringen kvar i tarmen, vilket innebär att gifterna som bildas i tarmen absorberas av tarmslemhinnan. När du gör en utrensning och avgiftning frigör du gifterna och då behöver du mycket fiber i din kost, så att de kan ta med sig gifterna ut ur kroppen.

Bentonitlera
Sist i listan på vad som kan avgifta och den enda som inte har något livsmedelsvärde utan enbart används för utrensning är bentonitlera.  Leran förmåga att avgifta kroppen har varit känt under en lång tid av flera urbefolkningar i helt olika världsdelar. Bentonitlera är egentligen bara naturlig lera med ett pH på 8,3 till 9,1 vilket innebär att den är basisk. Bentonitlera har förmågan att attrahera en mängd av gifter i magtarmkanalen. Gifter och toxiner i kroppen binder till leran och drivs ut ur kroppen tillsammans med det. För att uppnå de flesta fördelarna, ordineras flytande bentonit innan du tar i någon mat eller dryck. Om detta inte är möjligt, är den nästa bästa tiden att ta minst en timme före eller efter måltider. Till att börja med är det bentonit-clay-lerafördelaktigt att ta minst 1 msk av bentonitlera dagligen och blanda det med juice. Gifter, lågpatogena virus, aflatoxin (en typ av mögel) och även bekämpningsmedel och växtgifter kan elimineras med hjälp av bentonitlera.  Bentonit fungerar också som en svamp. När bentonit utsätts för vatten, det expanderar och skapar många porösa utrymmen mellan partiklarna. Gifter dras alltid till dessa utrymmen och sedan spolas med bentonit. Bentonit är en inert material. Det tas inte upp i kroppen och passerat genom mycket oförändrad. Vi utför dock en liten varning och tvekan då bentonitlera ofta innehåller spårmängder av aluminium, och därför råder det inte konsensus inom alternativhälsa huruvida Bentonitlera bäst bör användas. Vi rekommenderar vidare läsning och ta gärna kontakt med någon som själv redan prövat att avgifta med dessa metoder.

Artikelförfattare: Jonas, Anders & redigering Amir, Avgifta – Lista på den bästa maten för att avgifta kroppen

Källor för denna artikel är:

https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorophyllin
https://en.wikipedia.org/wiki/Curcuminoid
https://en.wikipedia.org/wiki/Gingerol
https://en.wikipedia.org/wiki/Carvacrol
https://en.wikipedia.org/wiki/Diallyl_disulfide
https://sv.wikipedia.org/wiki/Campylobacter
http://www.mindbodygreen.com
http://www.livestrong.com
https://www.naturalnews.com
http://science.naturalnews.com

Garlic

Turmeric

2 KOMMENTARER

  1. […] Originalartikeln har tidigare publicerats på Vaken […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här