Ingemar Ljungqvist samtalar på nytt med läkaren Agneta Schnittger. Denna gång är ämnena: naturligt socker, konstsocker, fetter och stärkelse. Det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser och mättade fetter är bättre än socker och stärkelse som energikälla, sammanfattar Schnittger.

Historiskt bestämdes inom etablissemanget redan på 1970-talet att socker inte var speciellt farligt för hälsan utan istället fick fettet, och särskilt det mättade fettet, skulden för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet vi bättre. Det är överkonsumtionen av kolhydrater som skadar oss, inte ett sunt intag av nyttiga fetter.

Brunt socker är inte bättre än vitt socker, säger Schnittger, men Ljungqvist menar att det hårt raffinerade sockret förändrats och består av D-glukos och L-glukos, där den senare typen inte kan räknas som naturligt för kroppen. Schnittger kommenterar inte den uppgiften, men säger att intaget har ökat från 5 kg till hela 30 kg socker per år och person. Tas dessutom intaget av stärkelse med i kalkylen hamnar nivån på så mycket som 60 kg socker per år och person.

Modifierad stärkelse är tvivelaktigt som tillsats
Schnittger påpekar är att all stärkelse som vi äter snabbt omvandlas till rent socker med start redan i munhålan tack vare enzymet amylas. Stärkelse omvandlas till socker även i tarmen efter magsäcken.

Läs mer på tv-helse.se, Läkare – Det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här