Den svenska förgiftade fisken

svensk fisk förgiftade fisken

I trettio år har laxen och strömmingen i Östersjön ansetts vara för giftig att äta och är därför förbjuden att säljas till övriga Europa.

De gifter som lurar under det mörka vattnet döljer höga halter av dioxiner och PCB som bland annat kan leda till sterilitet hos män och nervskador hos barn. Gifter som är dokumenterat farliga i även liten mängd.

Trots miljoninsatser har Östersjön inte renats från de gifter som förbjöd industrin från att sälja fiskarna men under senare år har Livsmedelsverket ändå sagt att fisken är ofarlig i små mängder.

Sanningen bakom Livsmedelsverkets beslut berättar om fiskeföretagens själviska påverkan på konsumenterna och vilka det egentligen var som gjorde fisken oätlig. De fula fiskarna finns ibland närmare än man tror.

Radioinslaget belönades med en Guldspade och anses fortfarande vara ett av Sveriges bästa reportage:

”Dioxinfisken i Östersjön”, av Sveriges Radio.

Den svenska förgiftade fisken

2 KOMMENTARER

  1. Detta är känt sedan länge och kalla den inte ”Den svenska förgiftade fisken” utan ”Östersjöns förgiftade fisk” då gifterna idag inte kommer främst från Sverige utan andra Östersjöländer som t.ex. Polen. Så de är adekvatare att kalla den ”Polens förgiftade fisk” om nu några länder ska pekas ut.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here