Att vi svenskar lånar allt mer kommer inte som någon överraskning och enligt Kronofogden var över 400 000 svenskar skuldsatta 2018. Detta pekar mot att många Svenskar idag sluter låneavtal med höga lånekostnader trots att ekonomin inte finns där för att återbetala lånet.

Sedan 2010 har den svenska lånemarknaden utvecklats och växt i en exceptionell fart. Smslån, snabblån, kreditkonton och privatlån är bara några av de typer av lån som finns i Sverige idag. I takt med att valmöjligheterna och tillgängligheten har ökat har även mängden svenskar som lånar pengar ökat allt mer. Men framför allt så är det högkostnadskrediterna, det vill säga snabblån, smslån och kreditkonton, som står för en stor del av beviljade lån.

Även om högkostnadskrediter kan hjälpa personer ur ekonomiska svårigheter då pengar inte går att lösa på annat sätt är de också en vanlig anledning till skuldsättning. Dessa krediter dras med höga effektiva räntor som inte helt ovanligt leder till att låntagaren i fråga helt enkelt inte mäktar med återbetalning av lånet inom den avsatta löptiden.

Nyttja de hjälpmedel som finns

Har man en eller flera löpande högkostnadskrediter finns det tillvägagångssätt för att lätta på den ekonomiska pressen. Framför allt brukar ett samlingslån, det vill säga då man samlar ihop mindre lån och krediter till ett större lån, vara det som rekommenderas. På så sätt kan man som låntagare dra ned på både räntekostnader och den totala lånekostnaden.

Att samla lån görs i regel genom att kontakt tas med antingen sin bank eller en av de många långivare som erbjuder privatlån, även kallat blancolån. För att hitta långivare som erbjuder möjligheten att samla lån och krediter kan man med fördel använda sig av en jämförelsesajt. Lånium jämför privatlån och gör det dessutom helt kostnadsfritt. På deras jämförelsesajt kan man dessutom lära sig mer om vad man bör tänka på före och under ett låntagande. På så sätt kan man undvika höga lånekostnader och få hjälp med att undvika ytterligare skuldsättning.

Högkostnadskrediter skall ses som en sista utväg

Med den ytterst aggressiva marknadsföringen som idag pågår för högkostnadskrediter och tillgängligheten av långivare är det inte svårt att förstå varför så många väljer att använda sig av dessa dyra låneformer. Högkostnadskrediterna riktar sig dessutom mot de personer som har en lägre ekonomisk stabilitet i form av exempelvis arbetslöshet eller betalningsanmärkningar.

Även om regeringen har reglerat högkostnadskrediter flertalet gånger sedan 2018 så är alltså dessa fortfarande en vanligt förekommande anledning till skuldsättning. I och med att det idag inte finns ett räntetak på den effektiva räntan är det inte ovanligt att se effektiva räntor på flera tusen procent. En högkostnadskredit skall alltså endast ses som en sista utväg då det inte längre går att lösa ett ekonomiskt problem på annat sätt.