Matti Niemelä är en av Nokias före detta teknikdirektörer och har varit involverad i utvecklingen av många av de tidiga mobiltelefonerna åt Nokia. Matti blev allvarligt sjuk från mobilindustrins mikrovågsstrålning. Dessutom fick han diagnosen multipel skleros (MS). Vissa studier tyder på att strålning kan öka risken för ens MS.

Niemelä anser att vi har tigit alltför länge om riskerna. Han är särskilt orolig för barnen. Men Vice VD för Nokia hävdar: ”Alla Nokias produkter fyller internationella krav och gränsvärden.”

För Tammerfors-baserade Matti Niemelä, 44  var livet som en film när han som ung rekryterades för att arbeta åt Nokia 1997. Den lysande unge mannen avancerade snabbt  till att bli Nokias teknikchef under en tio års period, och var inblandad i att utveckla mobiltelefoner, minnen och WLAN Wi-Fi lösningar.

Under 2007 tog Niemelä karriär tvärstopp när hans hälsa havererade. Idag kan han bara röra sig med hjälp av en rullator. Niemelä vägrar att använda en rullstol.

– Det ironiska i detta är att jag inte längre kan använda någon av de enheter som jag utvecklade, säger Niemelä med ett leende.

Niemelä är en av de olyckliga som har upplevt allvarliga symptom på mikrovågsstrålning.

– Jag reste runt i världen med en Communicator [tidig modell smart-phone] i handen, exponering för strålning var mycket stark från morgon till kväll, och även på natten.

Få människor har haft en sådan överbelastning av strålning än mig, säger Niemelä. De första symptomen uppträdde redan inom ett år av sin anställning på Nokia.

– Jag spelade badminton, och jag kunde inte längre slå bollen under en serve, även om jag hade spelat badminton under en lång tid.

Först vågade inte Matti Niemelä gå till doktorn, främst på grund av rädslan för hjärncancer. Symptomen förvärrades för varje år.

– Jag kunde inte gå runt där folk pratade i mobiltelefonen, eftersom det orsakade samordningsproblem. Ju mer intensiv exponering, desto mer sluddrigt tal. Också mitt öra kändes varmt när jag pratade i telefon under en längre tid. Jag kämpade på, att använda telefonen tills jag inte längre kunde känna min egen hud. Sen var jag tvungen att gå till doktorn, förklarar Niemelä.

År 2001 efter MRI-bilder och prover från ryggmärgsvätskan avslöjade den brutala sanningen: multipel skleros.

– Jag var typ av lättad, eftersom man kan klara av MS, men inte överleva med hjärncancer.

Enligt Niemelä är medicinska representanter är inte villiga att ta ställning till om strålning från mobiltelefoner orsakade MS. Preliminära resultat visar emellertid att strålning ökar risken för multipel skleros.

– Jag är en lekman, inte en läkare. MS kan verkligen orsakas av en radfaktorer, inte bara mobiltelefonens mikrovågsstrålning. Strålningen har dock ökat mina MS-symtom.

Dessutom kan symtom på sjukdomen lätt förväxlas med mobiltelefonstrålning symtom, förklarar Niemelä. Under intervjun börjar Niemelä röst att sluddra, dåligt.

Ett tecken i korridoren ber dig att stänga av mobiltelefonen. Även en liten strålningsexponering är för mycket.

– Jag kan inte längre gå på bio eller vistas i offentliga områden speciellt länge pga massor av strålning. Jag har inte varit någonstans under lång tid[/quote_center], säger Niemelä som i fyrtioårsåldern, måste acceptera att de fyra väggarna i sitt hem är nu ett fängelse.

Även Niemelä har förlorat sin hälsa, karriär och mer nyligen sitt äktenskap, han inte skylla på någon.

– Jag är inte bitter, det var mitt eget val att arbeta för Nokia.

Han också vill inte skrämma alltför många om mobiltelefon faror.

– En frisk person kan använda en mobiltelefon ansvarsfullt.

Niemelä, medger att gå till allmänheten med hans berättelse innebär en stor risk.

– Jag är rädd för att prata om detta offentligt, eftersom jag inte vill märkas som galen.

Niemelä förklarar att frågan om strålning från mobiltelefoner alltid har hållits tyst på Nokia.

– Du kan inte prata om det inom företaget. Men bland personalen, har det spekulerats huruvida strålningen kan orsaka skada. Men ingen vågade att ta upp det, eftersom det kan få dem sparkade.

Niemelä säger att han tog upp frågan med läkare för första gången 2006.

– Läkaren berättade för mig om ett antal patienter som lider av samma symptom som mig, avslöjar Niemelä.

Niemelä är särskilt oroad över barnen och deras mobiltelefonanvändning, eftersom kontinuerlig exponering till örat och huvudet inte gör något bra.

– Dessa saker har hållit tyst för länge. Jag hoppas att det kommer att bli möjligt att diskutera symptomen öppet och utan rädsla.

************** ************** ************** **************

Mobiltelefontillverkaren Nokia och Microsofts nuvarande Senior Vice President Tom Kuuppelomäki försäkrar att alla produkter uppfyller de krav som internationella hälsoorgan och normer förespråkar.

– Produktsäkerhet är av största vikt både för Nokia och Microsoft.

Med massor av Nokiaanställda som använder mobiltelefoner under de senaste decennierna, hade det  inte varit uppenbart om strålningen var orsaken till dessa symptom?

– Världshälsoorganisationen har har tittat på ett antal studier, från de senaste två decennierna, i syfte att avgöra om mobil-telefoner utgör en potentiell hälsorisk.</