Matti Niemelä är en av Nokias före detta teknikdirektörer och har varit involverad i utvecklingen av många av de tidiga mobiltelefonerna åt Nokia. Matti blev allvarligt sjuk från mobilindustrins mikrovågsstrålning. Dessutom fick han diagnosen multipel skleros (MS). Vissa studier tyder på att strålning kan öka risken för ens MS.

Niemelä anser att vi har tigit alltför länge om riskerna. Han är särskilt orolig för barnen. Men Vice VD för Nokia hävdar: ”Alla Nokias produkter fyller internationella krav och gränsvärden.”

För Tammerfors-baserade Matti Niemelä, 44  var livet som en film när han som ung rekryterades för att arbeta åt Nokia 1997. Den lysande unge mannen avancerade snabbt  till att bli Nokias teknikchef under en tio års period, och var inblandad i att utveckla mobiltelefoner, minnen och WLAN Wi-Fi lösningar.

Under 2007 tog Niemelä karriär tvärstopp när hans hälsa havererade. Idag kan han bara röra sig med hjälp av en rullator. Niemelä vägrar att använda en rullstol.

– Det ironiska i detta är att jag inte längre kan använda någon av de enheter som jag utvecklade, säger Niemelä med ett leende.

Niemelä är en av de olyckliga som har upplevt allvarliga symptom på mikrovågs