Varför finns det en rädsla för att använda alternativa behandlingsmetoder i Sverige? I övriga världen är trenden tydlig. Allt fler efterfrågar och erbjuder numera komplementärmedicin. Skolmedicinen kompletteras med en rad alternativmedicinska metoder såsom homeopati, holistisk medicin, örtmedicin, akupunktur och traditionell kinesisk medicin. I Schweiz har man gått så långt att man i mars 2016 deklarerade att dessa alternativmedicinska metoder ska likställas med traditionell skolmedicin.

I Sverige däremot, där går det trögt. De som ägnar sig åt komplementärmedicin i Sverige får arbeta i konstant motvind. Här ska vården bedrivas enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, heter det. Men vem är det som avgör vad som är vetenskap?
Bengt Sjöberg, som nyligen donerade 2 miljarder till mer komplementärmedicinsk cancerforskning i Sverige, säger att mer än 90% av forskningen betalas av industrin och industrin tänker på sin lönsamhet. De ekonomiska insatserna genererar läkemedel som blir det enda svaret när beslutsfattare ska bestämma om vad som är det mest vetenskapliga och beprövade att lägga pengarna på.

Vad hade hänt om bilder varit det omvända?

Läs mer:

dagenshomeopati.se

ytterjarnaforum.se

Canal 2nd Opinion, Rädslan för alternativa behandlingsmetoder i vården

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här