OSLO. Under sin tid som medlem i den antimuslimska organisationen Norwegian Defence League (NDL) radikaliserades Anders Behring Breivik i sitt tänkande. Bakom gruppen låg Norges motsvarighet till vänsterextrema Expo, SOS Rasisme.

Det är norska Dagbladet som idag rullar upp historien bakom NDL:s tillkomst.

Klicka på läs mer nedan för att ta del av hela artikeln.

Christian Høibø är mannen som år 2010 tog initiativet till att organisera den starkt antimuslimska gruppen. Vad de andra medlemmarna inte visste var att Høibø i själva verket var en spion, på uppdrag av norska säkerhetspolisen PST och den antirasistiska organisationen SOS Rasisme.

Under sin tid i NDL spelade Høibø en nyckelroll i organisationen, och tillsatte bland annat gruppens första ledare. Hela tiden rapporterade han vidare till säkerhetspolisen och SOS Rasisme, som är Norges motsvarighet till vänsterextrema Expo i Sverige.

SOS Rasisme hade samtidigt flera egna infiltratörer i NDL och kontrollerade i princip hela organisationen, där Anders Behring Breivik var medlem under pseudonymen ”Sigurd Jorsalfar”. Norska Expo kan på så sätt ha haft en direkt påverkan på att sporra Breivik till att begå terrordåden sommaren 2011.

– I mina ögon innebär detta att PST skapade NDL. Høibø byggde upp NDL under den period Breivik blev medlem och radikaliserades. På det sättet ser det ut att PST bidrog till att skapa miljön Breivik hämtade inspiration från innan han genomförde sina attacker. Det är illa, säger Bård Frantzen, som tidigare var en central figur inom SOS Rasisme.

Det är knappast första gången som SOS Rasisme hamnar i blåsväder. Norsk media har vid flera tillfällen kunnat avslöja att organisationen lurat till sig bidragsbelopp i mångmiljonklassen. Svenska Expo granskas aldrig av svensk media.

Källa: Fria Tider