Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA använder sig av en överraskande ”gammal” teknik – radiovågor – för att infiltrera och kontrollera datorer i andra länder. Denna sedan tidigare helt okända metod ger NSA breda möjligheter att spionera på allt ifrån handelsinstitutioner till militära mål.

Genom att installera speciellt framtagen hårdvara i datorer och laptops kan NSA avlyssna och styra datorer – även när de inte är uppkopplade på nätet. De ska också ha möjligheten att förfalska meddelanden till och från datorer eftersom radiotekniken är såpass snabb att den kan ”hugga in” i trafik som skickas över nätet till en dator, enligt New York Times.

Specialtillverkade chip

Dokument från visselblåsaren Edward Snowden visar att USA i åratal har installerat sådana specialchip i datorer man vill ha kontroll över. Det görs bland annat genom att man griper in i distributionsprocessen och helt enkelt installerar hårdvaran i datorerna innan de når sina kunder. Men NSA använder sig också av spioner som tar sig in och installerar hårdvaran i måldatorer.

– Vad som är nytt här är skalan och hur sofistikerad underrättelsetjänstens kapacitet är att ta sig in i datorer och nätverk som ingen någonsin tidigare haft tillgång till, säger den amerikanska oberoende säkerhetsexperten James Andrew Lewis till New York Times. Genom att använda sig av radiovågor istället för nätet har man fått tillgång till ett övervakningsfönster man aldrig haft förut.

Efter att datorerna ifråga fått hårdvaran installerad kan NSA avlyssna och styra maskinerna med hjälp av en radiosändare/mottagare som inte är mycket större än en resväska. NSA:s utrustning och agenter behöver inte befinna sig närmare än 1,5 mil ifrån det infiltrerade målet för att kunna snappa upp radiosändningarna.

Mer information hittas på SVT.se, NSA fjärrstyr spiondatorer via egen radiofrekvens

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här