Idén att vibrationer kan hjälpa vid Parkinsons sjukdom är inte ny. Neurologen Martin Charcot utvecklade en vibrerande stol efter att han lagt märke till att hans patienters symptom avtagit efter en lång skakig tågresa till hans mottagning. Det var på 1800-talet.

Nu har neurokirurgen dr Peter Tass vid Stanford university vidareutvecklat idén med vibrationer och skapat ett par handskar som med vibrationer stimulerar händerna samt därmed hjärnan. Tass och hans team har genomfört en första studie med 20 patienter, alla 20 upplevde förbättringar av sina symptom. Vissa av patienterna har upplevt anmärkningsvärda förbättringar, patienter som tidigare hade svårt för att gå kunde efter behandlingen deltaga i t ex crossfit, dans och även maraton.

Förhoppningsvis kommer handskarna godkännas som behandlingsmetod för Parkinsons sjukdom och möjligtvis kommer en färdig produkt finnas till försäljning om två år.

Today.com har publicerat en intervju med dr Peter Tass och även en av deltagarna i studien. Tass säger att hans mål inte bara är att förbättra patienternas liv utan också att det kan uppnås utan mediciner och invasiv kirurgi.

Resultat tyder på att metoden kan användas vid andra diagnoser t ex Crohns. Setpoint medical är ett annat exempel på så kallad bioelektroninsk medicin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här