Enligt amerikanska underrättelsekällor planerades gasattacken i Damaskus förorter i somras av Turkiets regering, som försåg syriska rebeller med nervgasen sarin. Det skriver den världsberömde reportern Seymour Hersh i London Review of Books.

Turkiet har tillsammans med flera andra Natoländer, bland annat USA, Storbritannien och Frankrike, stött det nu flera år gamla upproret mot Syriens president Bashar al-Assad.

En betydande del av rebellernas vapen och förnödenheter har fraktats in i Syrien via Turkiet, vars premiärminister Tayyip Erdogan uppges vara starkt fientlig mot den sittande syriska regeringen.

Men sommaren 2013 såg det mörkt ut för Natos planer på regimskifte i Damaskus. De väststödda rebellerna hade sakta men säkert börjat pressas tillbaka av syriska regeringsstyrkor och förband från libanesiska Hizbollah.

Den turkiska regeringen oroade sig över utvecklingen och menade att bara en amerikansk intervention skulle kunna säkra segern åt rebellsidan, uppger den världsberömde journalisten och Pulitzerprisvinnaren Seymour Hersh, som i fredags publicerade ett långt reportage om gasattackerna i Damaskus i London Review of Books.

”En amerikansk underrättelsekonsult berättade för mig att han, några veckor före [gasattackerna] den 21 augusti hade sett en hemligstämplad promemoria som tagits fram åt [general] Dempsey och försvarsminister Chuck Hagel. Den beskrev regeringen Erdogans ‘starka oro’ för rebellernas allt sämre utsikter. Analysen varnade för att de turkiska ledarna hade sagt att ‘det är nödvändigt att göra något som leder till ett amerikanskt militärt ingripande’”, skriver Hersh.

Enligt Hersh trodde amerikanska underrättelseanalytiker aldrig att den syriska regeringen låg bakom gasangreppen den 21 augusti. Istället var det Turkiet som befann sig högst upp på listan över misstänkta stater. Den misstanken bekräftades senare av kommunikationer och andra data som insamlades under analysarbetet, uppger Hersh.

– Idag vet vi att det var en hemlig operation som Erdogans män planerade i syfte att få Obama att agera. De var tvungna att eskalera till ett gasangrepp i eller i närheten av Damaskus när FN-inspektörerna var där. Överenskommelsen var att göra något spektakulärt. Defense Intelligence Agency har informerat högt uppsatta officerare och andra inom underrättelseväsendet att saringasen kom via Turkiet – den kan bara ha kommit dit med turkisk medverkan. Turkarna tillhandahöll också utbildning i att producera och hantera sarin, säger en källa som arbetat inom en amerikansk underrättelseorganisation till Hersh.

– Den huvudsakliga bevisningen kom från turkiska glädjeyttringar och ryggdunkande i ett stort antal meddelanden som fångades upp efter attacken. Operationer är alltid superhemliga på planeringsstadiet, men det blir slappare när folk gottar sig efteråt. Det finns inget större riskmoment än när de som utfört en operation skryter om att ha lyckats.

Läs mer på friatider.se, Nya uppgifter: Turkiet bakom syrisk gasattack

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här