Den 8 juni upprättade anarkister och andra vänsterextrema element en ockuperad zon i en stadsdel i Seattle, en dryg vecka efter att raskravallerna efter George Floyds dödsfall tog fart. Trots kaoset har de lokala myndigheterna dock valt att inte ingripa.

Den ockuperade zonen Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) består av sex kvarter och en stadspark och ockupanterna beskriver området som en frizon från polisen och saknar officiella ledare. Polisen som tidigare fanns i området har lämnat stadsdelen. Sedan stadsdelen övertogs hunnit inkomma rapporter om våldtäkter, väpnade rån och godtyckligt våld, en rappare som gjort sig till en lokal krigsherre över zonen, kristna predikanter som misshandlas och hemlösa som stulit ockupanternas mat.

Ockupanterna har också publicerat en längre kravlista med hela 30 punkter som man förväntar sig att de styrande ska uppfylla innan området eventuellt ges tillbaka. Det handlar bland annat om att stadens polis och rättsväsende ska avskaffas och att gränspolisen slutar verka i staden, att fångar friges, att man slutar bygga fängelser och att nya rättegångar hålls för alla icke-vita som sitter i fängelse för våldsamma brott. Den nya juryn som ska döma dessa måste vara medlemmar från deras eget samhälle, menar man.

Vi kräver avkriminalisering av alla typer av protester och amnesti för protesterande generellt, men särskilt de som varit inblandade i vad som beskrivs som George Floyd-upproret mot den terroristcell som tidigare ockuperade området som är känt som Seattles polismyndighet”, skriver man i sin kravlista.

Alla fångar som sitter fängslade för att ha gjort motstånd vid arrestering ska också frisläppas och fångar ska också ha rätt att rösta. I övrigt vill man också avskaffa fängelsestraffet som sådant, istället ska särskilda program inrättas för att få de kriminella på bättre tankar och sluta med sitt brottsliga leverne.

Vidare kräver man att de pengar som hittills gått till polisen istället ska gå till tjänster och stöd för illegala invandrare, utbildning och gratis boende för människor i staden.

Ett annat krav är att sjukhus måste anställa svarta läkare och man kräver också att boende i staden ”stolt” måste stödja butiker och restauranger som ägs av svarta människor. Även undervisningen ska ändras i grunden och fokusera på svart och annan utomeuropeisk historia. Samtliga monument med kopplingar till sydstaterna ska också tas bort.

Tills dessa och betydligt fler krav har uppfyllts så kommer Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) att förbli ockuperat, hotar man.

Att en central stadsdel i en amerikansk miljonstad ockuperats av svarta gäng och vänsterextremister har förstås väckt bestörtning från republikanskt håll. President Donald Trump har krävt att den demokratiske guvernören Jay Inslee omedelbart agerar för att ta tillbaka och få kontroll över sin stad.

Läs mer på nyadagbladet.se

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här