Dill, basilika, mynta eller rosmarin? Tänk alla fantastiska dofter som färska kryddor skapar i ditt kök. Sanningen är att du har alla chanser att odla dem själv.

Att njuta av dina egna kryddor är absolut inte omöjlig uppgift. Den största fördelen är att du kan plantera dem i ditt kök i en enkel kruka och ha dem till hands när du ska laga mat. Läs alltid anvisningen på fröna du köper för att lyckas.

Vissa kryddor är mer kräsna än andra. Vissa behöver mer ljus medans andra föredrar lite extra vatten. Vilka är de vanligaste misstagen du kan råka ut för när du odlar egna kryddor berättar vi härnäst.

 

Några vanliga misstag

Vissnar kryddorna? Om de gör det så gör du kanske något fel. Här kommer de vanligaste misstagen du bör se upp för:

  • Du vattnar dem för mycket – visst älskar kryddor vatten men du ska inte dränka dem. Växterna ska inte bada i vätska. Ha helst krukor med hål där det överflödiga vattnet kan rinna ut.
  • Du måste klippa ned dem – kryddorna ska klippas regelbundet, annars kan de lätt bli för tunga. Olika kryddor behöver ansning i varierande grad. Till exempel ska basilikan klippas ofta, medans persiljan nästan inte behöver någon ansning alls.
  • Du hanterar dem på fel sätt – kryddor sköts på olika sätt och det kommer inte som en överraskning. Du bör därför informera dig om hur din krydda ska omhändertas.
  • Du håller dem på en mörk plats – Kryddor behöver ljus. Om kryddorna står så att de får färre än fyra timmars dagsljus per dag borde du flytta dem till en ljusare plats.

 

Alla maträtter älskar färska kryddor

Alla maträtter älskar färska kryddor. De lyfter upp smaken som få andra saker faktiskt gör och är de egenodlade gör att du njuter extra mycket.

Vilka är maträtterna som ligger i fokus? Vad sägs om en tomatsallad med mozzarella och färsk basilika. Eller en mustig kötträtt med rosmarin? Vi ska inte glömma potatisen med färsk dill eller vill du helst ha den till fisken? Den passar var som, eller hur? Persiljan och grytorna är bästa vänner. Så du gör aldrig fel att strö över lite av den oavsett om maträtten innehåller kött eller är rentav vegansk.

Myntan kan du göra te av men också ha som färsk krydda i en doftande böngryta med recept härstammande från Algeriet. Gillar du färska drinkar så finns det en del varianter som går väl ihop med den knallgröna kryddan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här