Kryddor och örter har spelat en viktig roll i människans historia och är en integrerad del av köket. Hur vi förbereder och tillagar vår mat är en tradition som sträcker sig årtusenden tillbaka i tiden. Som du säkert redan vet så är kryddor och örter är så mycket mer än bara smaksättare! De påverkar din hälsa genom sina sammansättningar på en mängd olika sätt. I många fall används de även för att bekämpa olika åkommor och sjukdomar eller stärka immunförsvaret.

Eftersom kryddor fungerar som hälsofrämjande råvaror är det viktigt att tillsätta så rena och naturliga ingredienser som möjligt i din matlagning. Genom att använda exempelvis ekologiska örter och kryddor är fördelarna för både mat och hälsa många fler än om du köper konventionella produkter från matvarubutiken.

Välj dina kryddor med omsorg

En av de främsta anledningarna och fördelarna till att det alltid är en bra idé att införskaffa sig främst ekologiska kryddor och örter är dels hur de produceras, dels hur de steriliseras.

Ekologiska kryddor produceras med hjälp av naturgödsel och kompost. Det är därför de inte kommer i kontakt med några bekämpningsmedel eller skadliga jordbrukskemikalier och därmed kan kallas ekologiska. Detta gör kryddorna mer näringsrika och bättre för din hälsa. Varje krydda har en unik sammansättning och genom att odla dem så naturligt som möjligt hjälper dess ingredienser att stötta din kropp på en mängd olika sätt.

Många örter och kryddor kräver tropiskt klimat och kan inte odlas i Sverige vilket innebär att dessa importeras och måste steriliseras innan de säljs vidare – detta för att döda eventuella mikrober och levande organismer som finns. Processen är lite av en balansgång eftersom man vill bevara smaken och samtidigt kunna erbjuda en säker och högkvalitativ produkt.

Sterilisering av kryddor kan ske på tre olika sätt: genom gasning med kemikalier, strålning eller tryckbehandling.

Tryckbehandling, eller ångsterilisering som det också kallas, är den enda metoden som är tillåten för ekologisk produktion. Denna metod tryckbehandlar råvaror med koldioxid under en viss tid och vid en specifik temperatur, för att säkerställa att eventuella levande organismer bryts ned. Metoden är ofarlig och vanligt förekommande inom livsmedelsindustrin – och har visat sig vara den bästa metoden för att behålla både smak och näringsämnen i främst kryddor.

Hälsofördelar

När du använder konventionella och icke-ekologiska kryddor har de redan förlorat en betydande mängd näringsämnen på grund av de konserveringsmedel som de innehåller. Ekologiska kryddor däremot, de är fyllda med alla viktiga näringsämnen som ligger bevarade och inkapslade på grund av hur de odlas och hanteras. Genom ekologiska kryddors naturliga och konserveringsmedelsfria innehåll tar din kropp lättare upp de näringsämnen som finns i.

Att använda ekologiska och naturliga kryddor och örter är ett bra sätt att ge smak åt dina måltider samtidigt som du förbättrar din hälsa. Olika kryddor har olika egenskaper och kan användas för att exempelvis:

  • Stötta och stärka ditt immunförsvar då många innehåller antioxidanter.
  • Minska inflammation med antiinflammatoriska egenskaper.
  • Minska risken för kroniska sjukdomar.
  • Förbättra maghälsan genom att stötta matsmältningen.
  • Främjar viktminskning genom termogena effekter.
  • Förbättra hjärnans funktioner som minne och koncentration.
  • Ha positiva effekter för humöret och minska symtom på depression.

En av de bästa fördelarna med att använda ekologiska kryddor är att de stärker din kropps immunitet mot sjukdom. Många kryddor och deras innehåll kan hjälpa till att förbereda kroppen för att bekämpa många sjukdomar och hälsoproblem. Vitlök, spiskummin, gurkmeja, ingefära och många andra kryddor är kända för sina läkande och stärkande egenskaper. Det är därför som kryddor som odlas ekologiskt efterfrågas mer än icke-ekologiska kryddor när de kommer till just hälsoeffekterna.

Ekologiska kryddor har mycket mer att erbjuda än bara doft, utseende och smak. I tusentals år har de hjälpt människor att öka sin ämnesomsättning, förbättra immuniteten och bekämpa olika typer av sjukdomar och åkommor.  Eftersom inga bekämpningsmedel och kemikalier används under odlingen är ekologiska kryddor säkra att använda. Dessutom är de även färskare än de som produceras med hjälp av kemikalier och bekämpningsmedel.

Så inte bara är de bättre för dig och din hälsa, de smakar dessutom mycket fräschare än icke-ekologiska!

Buljong utan glutamat och andra tillsatser

Konventionella buljonger som säljs i matvarubutiker innehåller ofta tillsatser som glutamater, jästextrakt, maltodextrin, palmolja och socker. Dessa har en starkt negativ påverkan på människors hälsa. Eftersom buljong är en ingrediens som de flesta av oss använder i vår matlagning, är det viktigt att läsa på om de olika hälsoskadliga ämnena och välja en ren produkt att tillsätta i maten.

På Rekohyllan.se finner du en mängd olika alternativ för just ekologiska och rena örter och kryddor – och även buljong helt baserad på havssalt, torkade grönsaker och kryddor från ekologisk odling, helt utan tillsatser och konstiga ämnen!

I samarbete med Vaken får du 10% på ett helt köp när du handlar på Rekohyllan.se och uppger rabattkoden vaken10 i varukorgen. Gäller alla produkter.

Artikeln är ett samarbete med Rekohyllan.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här