Här är en lista över medicinska växter, örter och kryddor som du kan odla inomhus under hela året. Du behöver bara en fönsterbräda, vertikala ytor på väggar som får tillräckligt med solljus eller ett odlingsbord under växtljus för att odla dessa medicinska växter hemma.

Dessa växter är samma som du skulle klippa av en kvist eller två i en utomhusträdgård för att lägga i dina grytor, hemlagade såser, sallader eller soppor. Använd dessa växter för deras eteriska oljor eller för att göra omslag, salvor, teer och tinkturer för dina medicinska behov.

Basilika
Basilika kan användas av mödrar både före och efter förlossningen för att förbättra blodcirkulationen och underlätta flödet av bröstmjölk. Ursprungsbefolkningar i Amerika använder basilika för att behandla insektsbett och dra ut gift från ormbett. Basilika kan också användas som ett naturligt avmaskningsmedel för både människor och djur.

Vid applicering på huden kan basilika behandla mindre brännskador och sår samt hjälpa till att ta bort vårtor. Det kan också hjälpa vid njurproblem, aptitlöshet och magkramper, samt minska svullnad på grund av vätskeretention. Basilika kan även lindra förkylningssymptom.

Kamomill
Kamomill kan användas för att behandla magsår, hösnuva, reumatiska besvär, muskelspasmer, mindre sår, inflammation i muskler och senor, menstruationssmärtor, hemorrojder, sömnlöshet och mag-tarmsjukdomar. Kamomill är en utmärkt naturlig basingrediens för salvor, krämer och lotioner för torr hud och solbränna.

Gräslök
Gräslök är rik på vitamin A och C-vitamin, vilket är bra för att stödja ben- och immunhälsan. Gräslök innehåller också folat och kolin, vilket kan främja god sömnkvalitet. Forskning har funnit att fytokemikalierna i gräslök, såsom ajoene, flavonoider, quercetin och S-allylmerkaptocystein, har starka anticanceregenskaper.

Solhatt
Solhatt (Echinacea) är en medicinsk växt med färgglada blommor som enkelt kan lysa upp vilket rum som helst i ditt hus. Du kan använda solhatt för att göra ett örtte som kan förebygga och behandla luftvägssjukdomar samt stärka ditt immunförsvar

Vitlök
Vitlök är en aktiv basingrediens i många hemmakurer och är utmärkt för att avlägsna toxiner från kroppen. Vitlök kan naturligt förebygga och behandla tandköttsjukdomar, luftvägsproblem och symtom förknippade med vanlig förkylning och influensa, munsår och jästinfektioner. Den kan även hjälpa till att dra ut gift från spindelbett.

Lavendel
Lavendel, känd som en lugnande och avslappnande ört, har visat sig hjälpa till att lindra ångest och andra humörproblem. Lavendel kan också användas som ett naturligt botemedel mot svampinfektioner, håravfall, sömnlöshet och hudproblem som akne, torr hud, mindre sår och eksem.

Citronmeliss
Citronmeliss, en medicinalört från myntafamiljen känd för sin citrondoft, används ofta som ett naturligt läkemedel för lever- och gallproblem samt mag-tarmsjukdomar. Kombinerat med vänderot kan citronmeliss hjälpa till att lindra rastlöshet och kan även användas som ett naturligt sömnmedel.

Mejram
Mejram, en aromatisk ört från myntafamiljen, har använts för att göra huskurer i tusentals år. Mejram har medicinska egenskaper som kan användas för att behandla hosta, depression, yrsel, gallblåseproblem, muskel- och nervsmärtor, nervösa huvudvärk och migrän, rinnande näsa, magkramper och mycket mer.

Oregano
Oregano, en kraftfull medicinsk ört med en lång historia av användning som läkemedel, kan användas som ett naturläkemedel för sår på huden, ömmande muskler, astma, kramper, diarré, matsmältningsproblem och vanlig förkylning. Studier har visat att oregano även kan hjälpa till att lindra inflammation, behandla bakteriella infektioner, reglera blodsocker- och blodkolesterolnivåer samt bekämpa cancer.

Persilja
Persilja, en blommande växt vars blad ofta används som ett kryddörter, är en utmärkt källa till antioxidativa vitaminer såsom A och C. Den är också rik på vitamin K, nödvändigt för blodkoagulering och att bibehålla starka ben. Persilja har kraftfulla antibakteriella, antifungala och anticancer egenskaper, där de sistnämnda beror på flavonoiderna myricetin och apigenin.

Dess antioxidanta karotenoider, såsom lutein, betakaroten och zeaxantin, kan även stödja optimal ögonhälsa och förebygga åldersrelaterad makuladegeneration.

Rosmarin
Förutom att användas som krydda i mat, kan rosmarin användas för att bekämpa dålig andedräkt och naturligt fräscha upp andan. På grund av sina fördelaktiga egenskaper används rosmarin ofta i hemgjorda tandkrämer och munsköljningslösningar. Enligt studier kan rosmarin också förbättra hjärnans prestationer samt hjälpa till med matsmältningen, humöret och sömnkvaliteten. Det har naturliga smärtlindrande egenskaper och kan även bidra till att stärka immunförsvaret.

Salvia
Salvia, en ört från myntafamiljen, kan användas för att behandla uppblåsthet, dyspepsi eller magbesvär, diarré, gasbesvär, halsbränna, värmevallningar och minnesförlust. När den används för att göra te kan salvia även bidra till att minska inflammation, sänka blodsockernivåerna och till och med bekämpa cancer. Att gurgla med salviate sägs också vara ett bra botemedel mot sår i munnen, ont i halsen och dålig andedräkt.

Grönmynta
Grönmynta, en angenämt söt smakande ört från myntafamiljen, är en vanlig ingrediens i tuggummi och munvårdsprodukter. Mynta är rik på antioxidanter och är ett utmärkt naturligt medel för matsmältningsproblem, såsom matsmältningsbesvär och gaser. Den kan också hjälpa till att behandla symtom på hormonell obalans hos kvinnor, som överdriven hårväxt, eller hirsutism. Enligt studier har mynta antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att eliminera bakterier i munnen som orsakar dålig andedräkt. Att dricka myntate sägs även hjälpa till att sänka blodsockernivåerna hos diabetiker.

Stevia
Stevia, eller sötflockel, är en ört från korgblommiga växtfamiljen som sägs vara åtta till 150 gånger sötare än socker. Stevia är kalorisnål och har en försumbar effekt på blodsockret, vilket gör den till ett idealiskt alternativ till bordsocker och andra ohälsosamma sötningsmedel. Studier visar att vissa glykosider i stevia kan hjälpa till att sänka blodtrycket genom att underlätta blodkärlens utvidgning.

Stevia innehåller också en mängd antioxidanter, såsom kaempferol, som har visat sig hämma tillväxten av bukspottkörtelcancer.

Dragon
Dragon, en ört från solrosfamiljen, har länge använts inom traditionell asiatisk medicin. Forskning tyder på att dragon är antiinflammatorisk, antiepileptisk och febernedsättande, samt kan användas för att naturligt lindra smärta. Dragon är också effektivt för att behandla helminthiasis, eller infestation av parasitära maskar.

Studier visar att dragon även har antioxidativa, antitumör, lever-skyddande och blodsockersänkande effekter.

Timjan
Timjan, en mångsidig ört från myntafamiljen, kan användas som ersättning för salt i köket. Timjan är känd för sina antiseptiska, desinficerande och antibakteriella egenskaper och har använts som livsmedelskonserveringsmedel. Under första världskriget brändes timjan som rökelse och användes även av gamla läkare för att skydda sig mot digerdöden.

När den används i matlagning kan timjan stimulera aptiten och främja god matsmältning. Dess aktiva komponenter, tymol och karvakrol, tillsätts ofta i munvatten, tandkrämer, tvålar, krämer, salvor, lotioner, liniment, halstabletter och förkylningssmedel.

Gurkmeja
Gurkmeja, välkänd för sina många hälsofördelar, är kryddan som ger curry sin gula färg. Curcumin, den huvudsakliga aktiva föreningen i gurkmeja, är en kraftfull antiinflammatorisk och antioxidant som kan hjälpa till att minska risken för hjärn- och hjärtsjukdomar samt cancer. Gurkmeja, även kallad ”Gyllene kryddan,” har traditionellt använts för att läka sår och behandla en mängd åkommor, såsom reumatoid artrit, konjunktivit, smittkoppor, vattkoppor, urinvägsinfektioner och leverproblem.

naturalnews.com, Prepperapotek: 17 medicinska växter du kan odla inomhus året runt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här