En förkylning är en mindre infektion som påverkar näsa och hals och kan orsakas av något av över 200 luftvägsvirus. Den främsta orsaken till förkylning är rinovirus, som är några av de minsta virusen som finns.

Förkylningen är mycket smittsam och orsakar symtom som hosta, täppt eller rinnande näsa, nysningar och en skrapig hals. Den kan också orsaka feber hos spädbarn och små barn.

Även om den är lika smittsam, är influensan en luftvägssjukdom som endast orsakas av influensavirus. Även om den har liknande symtom som en vanlig förkylning, tenderar influensasymtom att vara mer intensiva. Influensan kan också leda till allvarliga komplikationer, såsom bihåle- och öroninfektioner, lunginflammation eller inflammation i hjärtat, hjärnan eller muskelvävnader.

Enligt experter är det möjligt att få influensan två gånger under samma influensasäsong, som når sin topp från december (eller tidigare) till februari (eller senare). Sjukvårdsmyndigheter säger att årlig vaccination är det bästa skyddet mot influensan, men influensaskottet är känt för att orsaka många negativa biverkningar. Dessa inkluderar (för att nämna några) encefalit, Bells pares, förlamning, axelskada och Guillain-Barres syndrom – en autoimmun sjukdom som skadar nerverna.

Lyckligtvis finns det naturliga botemedel som du kan förlita dig på för att bekämpa vanlig förkylning och influensa. Dessa alternativa läkemedel är vetenskapligt bevisade för att öka immuniteten och hjälpa till att bekämpa virusinfektioner. Men viktigast av allt, till skillnad från influensavaccinet, kommer det skydd de erbjuder utan kostnad för din hälsa.

Fem effektiva örter mot förkylning och influensa
Här är fem växter som du kan använda för att förebygga eller behandla luftvägsinfektioner:

Echinacea
Ursprungligen från de centrala och sydöstra regionerna i USA, echinacea (Echinacea purpurea), eller röd solhatt, är en blommande växt känd för sina kraftfulla medicinska egenskaper. I århundraden har ursprungsbefolkningen i Amerika använt denna ört för att behandla olika åkommor, inklusive infektioner och sår.

Idag används echinacea allmänt som en naturlig immunförstärkare och medel för att förkorta varaktigheten av luftvägsinfektioner. I kliniska försök har det rapporterats att tillskott med echinacea minskar risken för vanlig förkylning med 58 procent. Echinacea har också visat sig minska varaktigheten av en förkylning med en till fyra dagar.

För att stärka immuniteten mot virusinfektioner, låt torkade echinaceablad eller blommor dra i hett vatten och drick det resulterande teet regelbundet.

Pepparmynta
Växten Mentha x piperita är en hybridart av mynta – en korsning mellan grönmynta och vattenmynta. Den kan hittas växande i fuktiga områden och längs bäckar, samt i delvis skuggade områden.

Inom traditionell medicin har pepparmynta använts som ett antispasmodiskt och antiseptiskt medel. Den har också använts som botemedel mot kramp, förkylningar, matsmältningsbesvär, illamående, ont i halsen, tandvärk och till och med vissa cancerformer. Enligt en studie publicerad i Arabian Journal of Chemistry har extrakt från pepparmyntablad visat betydande antiviral aktivitet mot influensavirus A, som är känt för att orsaka utbredda influensautbrott.

För att lindra symtom på förkylning och influensa, bered ett lugnande te med färska eller torkade pepparmyntablad. Att andas in ångan från ditt varma pepparmyntate kan hjälpa till att avlasta en täppt näsa. Pepparmyntate kan också hjälpa till att lindra illamående och lindra ont i halsen.

Fläderbär
Ursprungligen från de varma regionerna i Asien, Europa, Nordamerika och norra Afrika, är Sambucus nigra-växten, särskilt dess blad och mörklila bär, en stående del av folkmedicinen. Idag marknadsförs den som ett kosttillskott som hjälper till att förebygga eller behandla förkylningar, influensa och andra tillstånd.

Enligt en studie av australiska forskare som involverade 312 resenärer, minskade intag av 300 milligram (mg) fläderbärextrakt dagligen under 10 dagar före resan betydligt varaktigheten och svårighetsgraden av förkylningssymptom hos studiedeltagarna. Inga negativa effekter tillskrevs fläderbär, vilket tyder på att det är säkert att regelbundet ta fläderbärstillskott.

För tillförlitligt skydd mot luftvägsinfektioner, ta fläderbärssirap regelbundet under förkylning- och influensasäsongen. För att tillreda, låt färska fläderbär sjuda i destillerat vatten, sila och blanda vätskan med rå honung. Alternativt kan du låta torkade fläderbär dra i hett vatten och dricka det resulterande teet.

Vitlök
En stark krydda som vanligtvis används för matlagning, vitlök (Allium sativum) har en lång historia av användning inom traditionell medicin och är känd för sina antibakteriella och anticancerogena egenskaper. Men vad många inte vet om vitlök är att det också är ett kraftfullt antiviralt och immunförstärkande medel.

Kliniska studier har funnit att de organosvavelföreningar som finns i vitlök, särskilt allicin, är ansvariga för dess antivirala effekter. Det har rapporterats att vitlök hindrar influensa A-virusets förmåga att infektera celler och föröka sig. Ny forskning från Australien har även funnit att en lokal vitlökssort kan förhindra att influensa A och till och med covid-19-viruset infekterar celler.

För ett starkare immunförsvar, blanda hackad vitlök och rå honung och låt örten dra in i honungen i några dagar. Ta en sked av denna blandning under förkylning- och influensasäsongen för ett starkare immunförsvar mot virusinfektioner.

Timjan
Ursprungligen från södra Europa är den blommande växten Thymus vulgaris, allmänt känd som trädgårdstimjan, ett gammalt botemedel mot ont i halsen och bröstförkylning. Örten har också använts för att behandla kikhosta, faryngit och bronkit – ett tillstånd som nästan alltid följer efter en förkylning eller influensa.

En studie publicerad i tidskriften Molecules rapporterade att timjan och dess aktiva ingrediens tymol uppvisar antiviral aktivitet mot influensaviruset. Tymol, som finns i rikliga mängder i timjan eterisk olja, har också visat sig ha god antiviral aktivitet mot rinovirus som orsakar vanlig förkylning.

För att lindra symtom på förkylning och influensa, låt färska eller torkade timjanblad dra i hett vatten och drick teet två till tre gånger om dagen. Du kan också förbereda en timjaninfusion och inhalera ångan för att rensa dina näsgångar och lindra hosta.

Förkylning och influensa kan vara smittsamma, men det finns effektiva sätt att skydda dig mot dessa luftvägssjukdomar som inte innebär att injicera skadliga kemikalier i din kropp.

naturalnews.com, Fem örter mot förkylning och influensa

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här