Sedan mycket lång tid har hälsomyndigheter varnat för att det finns risker med en överkonsumtion av salt (natrium), men ny forskning visar att salt inte är farligt om det balanseras med kalium och hälsosam mat. Endast 5% av befolkningarna i utvecklade länder tycks ligga i riskzonen.

I den mycket omfattande studien har data insamlats i medeltal 8 år från drygt 95 000 personer (i åldrarna 35-70 år) bosatta i 18 olika länder. Resultatet visar att riskerna med ett högt salt/natriumintag upphör om kosten i övrigt är hälsosam, innehållande rikligt med kaliumrika råvaror.

Studien publicerades i The Lancet av forskare från ”Population Health Research Institute” (PHRI) vid ”McMaster University” och ”Hamilton Health Sciences” tillsammans med forskarkollegor i 21 länder.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar ett dagligt intag mindre än två gram natrium per dag (en tesked salt) för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men samtidigt saknas vetenskapligt stöd för att det finns hälsofördelar med att äta så låga nivåer, uppger Andre Mente, en av forskarna bakom den nya studien.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här