Visste du att du kan byta ut dessa vanliga matlagningsingredienser med dessa hälsosammare alternativ? Hälsomyndigheter råder att använda sådana alternativa ingredienser för bättre hälsa.

Smör

Smör är gott i mat, men dessa lika goda och användbara substitut kommer finnas i dina måltider på nolltid.

  • Fruktpuré av persika, äpple, päron, eller till och med pumpa är användbara för både sötma och fiber medan de minskar mängden kalorier och erbjuder en saftig konsistens.
  • Matlagningsolja med hjärtnyttiga fetter såsom oliv, kokosnöt, eller raps minskar mängden mättat fett, kolesterol och natrium i matlagningen.
  • Smaksatta oljor såsom tryffelolja, citronolja eller vitlöksolja kan tillföra extra smak.
  • Avokado har fiber, kalium och K-vitamin och kan användas som ersättning i frukostpålägg såväl som i bakning.

Socker

Lönnsirap och honung är de första alternativen som du kanske kommer på, men det finns några andra alternativ med många fördelar som kan vara användbara till din rätt.

  • Melass, som utvinns från sockerrör i raffineringsprocessen är ett utmärkt alternativ till socker.
  • Stevia har inga kolhydrater eller kalorier, höjer inte blodsockernivån och är ett alternativ med lågt GI-värde.
  • Rårismalt är ett annat användbart alternativ.

Olja

Precis som för ägg och smör är äppelmos och bananpuré jättebra ersättningar för olja, särskilt i bakverk. Använd 1.8 – 2.5 dl per 2.5 dl olja.

Andra alternativ till olja:

  • Linfröolja innehåller mycket omega 3 fettsyror som ofta finns i fisk.
  • CBG olja börjar bli ett populärt alternativ. Köp från en pålitlig källa (som Cibdol eller lokala CBD-affärer), eftersom det är mycket reglerat i vissa länder.
  • Druvkärneolja är verksamt för att minska kolesterolnivåer.
  • Med sesamolja räcker lite långt för smak. Detta hjälpsamma substitut har även sänkande effekt på blodtryck.
  • Den alltmer populära kokosoljan har många användningsområden utanför matlagning och har en blandning av E-vitamin, K-vitamin och järn som behålls även vid höga temperaturer.

Salt

Det här är några utmärkta sätt att förbättra din mat utan salt:

  • Lök och vitlök är användbara för en djupare smak och funderar utmärkt i veganska och vegetariska rätter.
  • Örter och kryddor är utmärkta för att förstärka alla rätter, särskilt rosmarin, timjan, basilika, mint, spiskummin, koriander, cayenne, paprika, eller chili-blandning utan salt.
  • Vinäger är användbart för många rätter, testa dessa varianter för din nästa måltid: vitvins-, balsam, äppelcider, röd, och vit vinäger.
  • Chilipeppar är ett jättebra sätt att väcka din rätt till liv och kan likna en välkryddad rätt.

Du kan få fler idéer om hur du lagar hälsosam mat från Hälsodepartementet.