Hälsosammare Alternativ till Vanliga Matlagningsingredienser

Hälsosammare Alternativ

Visste du att du kan byta ut dessa vanliga matlagningsingredienser med dessa hälsosammare alternativ? Hälsomyndigheter råder att använda sådana alternativa ingredienser för bättre hälsa.

Smör

Smör är gott i mat, men dessa lika goda och användbara substitut kommer finnas i dina måltider på nolltid.

  • Fruktpuré av persika, äpple, päron, eller till och med pumpa är användbara för både sötma och fiber medan de minskar mängden kalorier och erbjuder en saftig konsistens.
  • Matlagningsolja med hjärtnyttiga fetter såsom oliv, kokosnöt, eller raps minskar mängden mättat fett, kolesterol och natrium i matlagningen.
  • Smaksatta oljor såsom tryffelolja, citronolja eller vitlöksolja kan tillföra extra smak.
  • Avokado har fiber, kalium och K-vitamin och kan användas som ersättning i frukostpålägg såväl som i bakning.

Socker

Lönnsirap och honung är de första alternativen som du kanske kommer på, men det finns några andra alternativ med många fördelar som kan vara användbara till din rätt.

  • Melass, som utvinns från sockerrör i raffineringsprocessen är ett utmärkt alternativ till socker.
  • Stevia har inga kolhydrater eller kalorier, höjer inte blodsockernivån och är ett alternativ med lågt GI-värde.
  • Rårismalt är ett annat användbart alternativ.

Olja

Precis som för ägg och smör är äppelmos och bananpuré jättebra ersättningar för olja, särskilt i bakverk. Använd 1.8 – 2.5 dl per 2.5 dl olja.

Andra alternativ till olja:

  • Linfröolja innehåller mycket omega 3 fettsyror som ofta finns i fisk.
  • CBG olja börjar bli ett populärt alternativ. Köp från en pålitlig källa (som Cibdol eller lokala CBD-affärer), eftersom det är mycket reglerat i vissa länder.
  • Druvkärneolja är verksamt för att minska kolesterolnivåer.
  • Med sesamolja räcker lite långt för smak. Detta hjälpsamma substitut har även sänkande effekt på blodtryck.
  • Den alltmer populära kokosoljan har många användningsområden utanför matlagning och har en blandning av E-vitamin, K-vitamin och järn som behålls även vid höga temperaturer.

Salt

Det här är några utmärkta sätt att förbättra din mat utan salt:

  • Lök och vitlök är användbara för en djupare smak och funderar utmärkt i veganska och vegetariska rätter.
  • Örter och kryddor är utmärkta för att förstärka alla rätter, särskilt rosmarin, timjan, basilika, mint, spiskummin, koriander, cayenne, paprika, eller chili-blandning utan salt.
  • Vinäger är användbart för många rätter, testa dessa varianter för din nästa måltid: vitvins-, balsam, äppelcider, röd, och vit vinäger.
  • Chilipeppar är ett jättebra sätt att väcka din rätt till liv och kan likna en välkryddad rätt.

Du kan få fler idéer om hur du lagar hälsosam mat från Hälsodepartementet.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here