Vitlök är en kraftfull supermat och en mångsidig växt som räknas som en ört, krydda och grönsak.

Känd som alternativt ”de fattigas kamfer”, ”gudarnas nektar”, ”den fattige mannens sirap” eller ”den stinkande rosen”, är vitlök inte bara en grundläggande ingrediens i matlagning och en smakrik, vardaglig supermat uppskattad över hela världen, den är även anmärkningsvärd som en naturlig medicin.

Vitlök är känd för sina medicinska egenskaper, med dokumenterade bevis som visar att många stora civilisationer har använt den, inklusive egyptierna, grekerna, romarna, kineserna och indierna.

Vitlök innehåller många väsentliga näringsämnen som mangan, vitamin B6, vitamin C, selen och fiber. Den kan skydda mot sjukdomar, inklusive förkylning och influensa. De aktiva föreningarna i vitlök kan hjälpa till att minska blodtrycket, med forskning som kopplar denna effekt till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar med 16 till 40 procent. Vitlök är även känd för att förbättra blodets kolesterolnivåer på ett sätt som kan minska risken för hjärtsjukdomar.

De underbara antioxidanterna i denna kraftfulla supermat kan också stödja kroppens skyddsmekanismer mot oxidativ skada på ett sätt som minskar en persons risk för kroniska sjukdomar som Alzheimers sjukdom.

Annars forskning visar att regelbunden konsumtion av vitlök har en positiv effekt på livslängd, idrottsprestationer, benhälsa och avgiftning av tungmetaller.

Matlagning med vitlök
Det finns många sätt att konsumera vitlök på. Oftast tillsätts vitlök till pastarätter. Vitlök används även populärt i många asiatiska risrätter.

Vitlök är väldigt enkel att inkludera i din kost. Den kompletterar de flesta kryddstarka rätter, särskilt soppor och såser. Den starka smaken av vitlök är känd för att tillföra en smakfull kick till annars smaklösa recept.

Lättkonsumerad vitlök finns i flera former, från hela klyftor och släta pastar till pulver och till och med kosttillskott som vitlöksolja och vitlöksextrakt.

Här är ett väldigt enkelt recept på ugnspoacherad vitlök med rött kött:

Ingredienser:

• Ett glas olivolja
• Tre medelstora potatisar, skivade till en halv tum tjocklek
• En kvist färsk timjan eller en matsked torkad timjan
• Två lagerblad
• En halv tesked salt
• 12 stora vitlöksklyftor
• 200 gram mört rött kött (eller fisk), skuret till 12 centimeter tjocklek

Förvärm ugnen till 175 grader och häll oljan i en gjutjärnspanna. Lägg i potatisskivorna i oljan. Deras volym bör höja oljenivån över dem åtminstone något. Om detta inte händer, häll i mer olja för att täcka potatisen. Lägg till timjan, lagerblad och salt och placera pannan i ugnen.

Värm potatisen i 20 minuter eller tills de börjar mjukna. När detta sker, lägg till alla vitlöksklyftor. Fortsätt att värma i ytterligare 15 minuter innan du lägger till köttet, vilket bör ta ytterligare 15 minuter att laga.

När detta är klart, ta upp innehållet med en hålslev, håll den över pannan för att låta överskottsoljan droppa tillbaka i stekpannan. Servera det vitlöksinfuserade, oljepoacherade måltiden på en tallrik bredvid en skiva smörat bröd. Bred de mjuknade klyftorna på brödet för extra smak.

naturalnews.com, Utnyttja den legendariska kraften från vitlök, den vardagliga supermaten, med detta enkla recept

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här