Om du är villig att investera lite av din dyrbara tid och ansträngning kan du alltid få en skörd och vara självförsörjande. Börja smått och skala upp. Fokusera på grödor som din familj älskar att äta, inklusive örter som tillför smak till dina rätter. Du kan också odla blommor för att lysa upp ditt hem och lättskötta krukväxter.

Enligt Survivopedia kan trädgårdsarbete anpassas till nästan alla tillgängliga utrymmen – vare sig du har en lantlig egendom med vidsträckta tomter eller en liten lägenhet med bara en fönsterbräda och ingen bakgård.

Vertikal trädgårdsskötsel
Du kan utnyttja begränsat utrymme, såsom balkonger, uteplatser eller små trädgårdar, genom att odla växter – inklusive blommor, örter och grönsaker – vertikalt. Med rätt uppsättning och skötsel kan vertikala trädgårdar hjälpa till att skapa privata avskärmningar, minska risken för sjukdomar och skadedjur genom att hålla dina växter ovan mark och lägga till estetiskt värde till ditt utrymme.

  • Några av de livsmedel du kan odla framgångsrikt i ett ”levande vägg”-system inkluderar:
  • Grönsaker – kål, grönkål, lövsallat, senapsgröna, romansallat, spenat, mangold
  • Örter (aromatiska och terapeutiska) – aloe vera, gurkört, ringblomma, kattmynta, kamomill, röd solhatt, guldseglare, isop, lavendel, patchouli, doftpelargon, måra, rölleka
  • Örter (för soliga väggar) – basilika, bergmynta, gurkört, körvel, gräslök, koriander, spiskummin, dill, citronmeliss, citrongräs, mejram, mynta, krasse, oregano, persilja, rosmarin, salvia, sar, stevia, timjan och vetegräs
  • Grönsaker – bönor, morötter, gurkor, auberginer, vitlök, lökar, paprikor och tomater

Lär dig mer än 30 DIY-idéer för vertikal trädgård (med foton) från Country Living

Odling i behållare
Du kan odla blommor, frukter, örter, suckulenter, grönsaker och mer, i odlingspåsar, fodrade hängkorgar, krukor (lera, glaserad keramik, metallplast eller harts), tunnor och andra återanvända behållare. Ett utmärkt alternativ för dem med begränsat utrymme, kruködning är även flyttbar och kan enkelt flyttas till olika platser. Det kan också hjälpa till att förebygga sjukdomar och skadedjur som kan finnas i jorden.

Höjda odlingsbäddar
Ta din odling till nästa nivå genom att använda höjda odlingsbäddar. Detta är en form av trädgårdsskötsel som typiskt involverar en fristående låda eller ram utan lock som placeras ovanför marken på en solig plats med jord av god kvalitet. Traditionellt är höjda bäddar öppna i botten så att växtens rötter kan komma åt näringsämnen i jorden ovan marknivån.

Halmrulleodling
Använd balar av hö eller halm istället för en bädd av kompost eller jord för att odla mindre växter, såsom buskbönor, bestämda tomater, örter, sallat och paprikor. Halm är billigt, lätt att arbeta med och bra för din jord. Att vattna det varje dag under några veckor förbereder balen.

Balen genererar värme när den bryts ner och släpper långsamt ut näringsämnen, vilket hjälper frön att gro och blommor, frukt och grönsaker att frodas.

Gemenskapsträdgårdar
En gemenskapsträdgård är en utomhusyta som används för att odla frukter, grönsaker och andra växter av invånarna i ett samhälle och andra intresserade parter där alla är inblandade i att dela på underhållet och skötseln, samt trädgårdens belöningar.

Matsskog-hemträdgårdssystem
Detta system för livsmedelsproduktion bygger mestadels på fleråriga grödor som växer bra tillsammans, kräver relativt lite underhåll och är mer motståndskraftiga mot extrema väderförhållanden och sjukdomar. Det är en del av ett koncept som kallas ”permakultur” – ett odlingssystem som imiterar en naturlig skog.

naturalnews.com, Matfrihet: Trädgårdsalternativ för självförsörjande preppers

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här