Du kan lära dig att odla mat hemma för att bli mer självförsörjande som en prepper. Men om det känns skrämmande att starta en trädgård hemma eller om du är för upptagen för att odla grödor i din trädgård, kan du också njuta av fördelarna med att odla din egen mat genom att lära dig hur man odlar groddar.

Groddar är en av de enklaste livsmedlen att odla inomhus, och till skillnad från växter kräver de inte mycket utrymme.

Groddar erbjuder många näringsmässiga fördelar. Generellt sett ökar groddning även innehållet av C-vitamin och B-vitamin samt fiber i groddad mat, såsom broccoligroddar.

Grunderna i groddning

Är du orolig för att äta hemodlade groddar eftersom det har varit många utbrott av salmonella och E. coli kopplade till groddar från matbutiken?

Detta orsakas ofta av den varma, fuktiga miljön som groddar växer i, eftersom det också är det idealiska klimatet för bakterier att spridas. I storskaliga kommersiella operationer är det nästan omöjligt att hålla miljön fri från alla patogener.

Chansen att få en livsmedelsburen sjukdom från groddar är dock betydligt mindre när du odlar dem hemma. Du behöver bara se till att följa stegen noggrant och kontrollera dina groddar innan du äter dem.

Du kan grodda nästan alla baljväxter, frön eller nötter, med några undantag.

Här är några livsmedel som kan groddas:

  • Broccoli
  • Kikärtor
  • Hirs
  • Mungbönor
  • Rättika
  • Rödklöver

Innan du börjar, se till att du bara köper frön som är avsedda för groddning. Detta säkerställer att dina groddningsfrön är testade och verifierade för att vara fria från E. coli och salmonella.

Groddning hemma: Komma igång

Du behöver följande för att börja grodda hemma:

  • En stor genomskinlig burk.
  • En liten bit naturligt, luftigt tyg, såsom bomull eller ostduk
  • Ett gummiband

Du kan också köpa groddningslock som passar på bredmynade burkar för att spara tid eftersom de underlättar sköljnings- och dräneringsprocessen.

Följ stegen nedan för att odla groddar hemma:

Blötlägg dina frön

Olika frön behöver olika mängder vatten, men vanligtvis använder du tre delar vatten till en del frön. Om du använder broccolifrön behöver du tre matskedar, vilket kommer att producera minst fyra koppar groddar.

  1. Placera fröna i en ren burk och täck dem med kallt vatten. Skaka burken försiktigt så att alla frön blir blöta.
  2. Du kan lämna burken öppen, eller täcka den med ett groddningslock eller en bit naturligt tyg, som ostduk, säkrad med ett gummiband. Blötläggningstiden för de flesta frön varierar från två till åtta timmar.

Dränera och skölj groddarna

  1. När fröna har blötlagts klart, dränera groddarna. Om du har ett groddningslock, luta hela burken över diskhon och låt vattnet rinna av.
  2. Om du använde tygmetoden, ta bort gummibandet och tyget. Placera en finmaskig sil över toppen av burken och vänd den över diskhon för att dränera.
  3. Tillsätt mer färskt, kallt vatten till burken och skaka runt för att blöta groddarna. Skölj ut det vattnet.
  4. När groddarna är sköljda, vänd burken i din hand så att fröna fastnar på burkens utsida.
  5. Ställ burken upp och ner i en ren skål. Detta hjälper groddarna att dränera ordentligt. Förvara skålen och burken på en torr, sval plats på din köksbänk.

Skölj, dränera, upprepa

  1. När du groddar broccoli, behöver du skölja och dränera groddarna två gånger om dagen i minst fem till sex dagar. Kasta bort allt vatten som har samlats i skålen.
  2. För de flesta frön börjar du se små groddar efter en dag eller två. Medan du kan skörda och äta groddarna när som helst, kan du också vänta tills de är minst 1,25 till fem cm långa.
  3. Skölj och dränera tills groddarna når den längd du vill ha.

Skörda, förvara och använd groddarna

  1. När dina groddar når önskad längd, ge dem en sista sköljning och dränering. Ta bort burklocket och häll ut alla groddar på en ren och absorberande kökshandduk.
  2. Sprid ut groddarna i ett lager och låt dem lufttorka i minst 30 till 60 minuter innan du förvarar dem.
  3. Ta en glasmatförvaringsbehållare med en ren kökshandduk eller papper och lägg groddarna i den. Vira in groddarna och stäng behållaren.

Förvara groddarna i kylskåpet i upp till en vecka. Groddar är utmärkta på sallader, smörgåsar, wraps eller i äggröra.

Om du föredrar en mer bekväm ingrediens till ditt förråd, kan du också köpa ekologiskt broccoligroddpulver eller broccoligroddkapslar.

naturalnews.com

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här